"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/02/25

Szalagos fánk


Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
2 dkg élesztő,
2 evőkanál porcukor,
6 dkg vaj, (én TEA vajat használok hozzá)
5 tojássárgája,
2 evőkanál rum, (Rendes RUM-mal)
késhegynyi só,
3 dl tej,

Sütéshez: 1 liter olaj

Elkészítés: A lisztet langyosítsuk meg, a helység, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen.
1,5 dl langyos tejjel az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel fél sűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, a kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a megolvasztott vajat, a lisztet, a sót, a rumot és annyi langyos tejet, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük.
Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 30 percen át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papírra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
Sarkady Katika "emlék receptje" 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése