"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/02/25

Mézes-fahéjas almatorta


Hozzávalók
A tésztához:
400 g liszt
20 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál hideg víz
1 csipet só
6 g sütőpor
A töltelékhez:
80 dkg hámozott, darabokra vágott alma
1 db citrom
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál méz
40 g vaníliás pudingpor
3 evőkanál sűrű sárgabaracklekvár
A tetejére kenéshez:
1 evőkanál baracklekvár

Elkészítés
70 perc+pihenés
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk,feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját, az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vaníliás pudingport és a lekvárt.
A tortaformát kibéleljük sütő zsírpapírral, a tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta.
Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük. Hézagosan fedjük be, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
190 C-ra melegített sütőben 40 percig sütöttem. Sütés félidejében a tetejét letakartam alufóliával. A megsült torta tetejét még forrón lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki,ha kihűlt,levehetjük a kapcsos részt.
Az enyém ilyen lett, de nem nagyon volt ideje kihűlni 

Sarkady Katika "emlék receptje" 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése