2019/01/23

Betyárleves

Hozzávalók:
1/2 kg sertéslapocka (lehet pulykacomb filé is)
2 nagyobb szál sárgarépa
2 szál gyökérzöldség
1 kisebb zellergumó
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg csiperkegomba
1 csokor kapor
1 fakanálnyi sertészsír
1 evőkanálnyi fűszerpaprika
só, bors

a habaráshoz
1 evőkanál finomliszt
1 kis pohár tejföl

Elkészítés:
a húst kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon pár percig "pörköljük". Közben szükség szerint kevés vizet adunk hozzá.
A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket meg a gombát és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ha szükséges, még ízesítjük gulyáskrémmel, vegetával..
Ha már a zöldségek is félig megfőttek, csipetkét főzünk a levesbe. Ha az is megfőtt, a kaprot apróra vágjuk és a levesbe szórjuk.
A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Friss kenyérrel kiadós egytálétel.
Csipetke helyett apró galuskákat is főzhetünk a levesbe.
hozzávalók:
2 tojás
5-6 evőkanál finomliszt (szükség szerint)
2-3 ek víz (szükség szerint)
1 csipet só
A tojást pár kanál vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Mikor a levesben majdnem megfőtt már minden, egy teáskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
Gomba helyett most kelbimbó és karalábé került a levesbe.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése