"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/10/02

Pudingos-habos-rácsos almás

Egy rendkívül finom almás sütemény !


Hozzávalók a tésztához:
fél kg félfogós liszt (vagy fele darás, fele sima)
1 csomag sütőpor
1 kocka sütőmargarin
15 dkg kristálycukor
3 tojássárgája
2 nagyobb evőkanálnyi tejföl
egy csipetnyi só

A tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral és a tejföllel.
A lisztbe kavarjuk a sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk a margarinnal.
Összegyúrjuk a tojásos masszával - ha nagyon ragadna, akkor egy kevés lisztet,ha túl kemény lenne, egy pici tejfölt adjunk hozzá. Jól formálható tésztát kell kapnunk. Ha kész, letakarva tegyük a hűtőbe.

Másfél kg savanykás almát (ez a tisztítás utáni súly) lereszelünk, hozzáöntünk szűk 1 dl vizet és 10 dkg cukorral meg egy kávéskanálnyi őrölt fahéjjal megpároljuk.

2 csomag vaníliás pudingport elkeverünk 10 dkg cukorral és 2,5 dl vízzel és jól összekeverjük a még meleg almával, majd hozzáadunk még 3 evőkanál búzadarát is.

A tésztát kivesszük a hűtőből.
2/3 - 1/3 arányban elosztjuk és a nagyobb felét a nagy gáztepsibe nyújtjuk úgy hogy körben pereme legyen.
Megszórjuk 2-3 evőkanál búzadarával. Egyenletesen elkenjük rajta az almás tölteléket. Ha nagyon leves volna, a tetejére is szórhatunk egy kanálnyi grízt.

A 3 tojásfehérjét egy mokkáskanálnyi citromlével kemény habbá verjük majd beleadagolunk 10 dkg porcukrot és ezzel újra felverjük. Rákanalazzuk az almatöltelékre, eligazgatjuk, elsimítjuk rajta.
Ha van a hűtőben 1-2 kimaradt tojásfehérjénk, azt is felhasználhatjuk, akkor tegyünk bele arányosan több cukrot.

A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk és derelyevágóval keskeny csíkokra vágjuk. Ezekkel berácsozzuk a hab tetejét. A rácsok közötti lyukakba, a habra pötyögtethetünk egy kis baracklekvárt is.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon addig sütjük, míg a hab és a tésztarács egy kis színt nem kap.

Langyosan a legfinomabb :) de teljesen kihűlve lehet igazán szépen szeletelni.
Még másnap is (már ha marad belőle) finom omlós, lágy, habos-töltelékes, szinte olvad az ember szájában.









2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, tényleg olyan puhának látszódik:) El fogom készíteni hétvégére a családnak:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök hogy megtetszett a recept, annak meg még jobban hogy elkészítetted és a családodnak is elnyerte a tetszését ez a süti :)

    VálaszTörlés