"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/09/24

Alföldi marhagulyás csipetkével

Hozzávalók 4 személyre:

fél kg marha gulyáshús (lábszár vagy nyak a legjobb)
1 evőkanál zsír
1 jó nagy  fej vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
fél kg krumpli
1-1 zöldpaprika és paradicsom (ki szereti, tehet bele erős paprikát is)
2-2 sárga- és fehérrépa

őrölt bors
köménymag
1-2 gerezd összezúzott fokhagyma
külön elkészített csipetke

A hagymát apróra összevágjuk és a zsíron üvegesre fonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, majd rárakjuk a kockára vágott húst, közben gyakran megkeverjük. Kicsit pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel hogy bőven ellepje a húst. Sózzuk, borsozzuk és a többi fűszert is beletesszük Amikor a hús már puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a vékony hasábokra vágott zöldséget - ez utóbbi az alföldi gulyás jellegzetessége. Együtt addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul, és tálalás előtt még belefőzzük a házi készítésű csipetkét.
Friss, puha kenyérrel fogyasztjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése