2013/03/13

Somogyi vánkosfánk

Guszti barátom receptje alapján.

Hozzávalók 6 személyre:
4 db tojás
12 evőkanál tejföl
pici só
liszt, amennyit felvesz a tészta
1 csomag vaníliáscukor
1 vaj a kenéshez

A  hozzávalókból annyi liszttel, amennyit felvesz, rétestészta állagú tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk majd megkenjük olvasztott vajjal. Félbehajtjuk, kinyújtjuk, megint bekenjük vajjal. Ezt mindaddig ismételjük, míg az olvasztott vaj el nem fogy, de minimum 3-szor hajtogassuk (ha többször, annál jobb). Közben nem kell pihentetni.
Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 5x5-ös négyzetekre vágjuk. Forró olajban kisütjük. Sülés közben jócskán felpuffadnak a kis "vánkosok". Papírtörlőre kiszedjük, lecsurgatjuk az olajtól majd ízlés szerint lekvárral vagy porcukorral kínáljuk.


A tésztájába elvileg nem tanácsos cukrot tenni, mert az lehúzza, de én egy vaníliáscukrot tettem bele és mégis szép pufik és üregesek lettek. A tésztaadagot úgy növeljük vagy csökkentsük hogy minden tojáshoz 3 kanál tejfölt számítsunk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése