"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/02/19

Sonkás-hagymás-sajtos hajtovány


 Hozzávalók:
80 dkg liszt
másfél csomag élesztő
fél liter tej
1 leveses kanál cukor
1 leveses kanál só
2 dl étolaj

2 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. Közepébe kis mélyedést csinálunk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat és a maradék (csöppet langyos) tejet.
Jól kidolgozzuk. A kelt tésztánál az a lényeg, hogy ne összefelé gyömöszkéljük, hanem inkább kifelé "húzzuk" a kezünkkel. Így jó levegős és könnyű lesz.
A kidolgozott tésztát picit lelisztezzük és a tálban letakarva, meleg helyen legalább a duplájára kelesztjük (kb 3/4 óra)
Ezután 2 részre osztjuk, egyenként vékonyra (közepes gyúrótábla méretűre) kinyújtjuk és megkenjük a következő töltelékkel:
1 nagy doboz tejfölbe 1 kávéskanál sót és 3 gerezd reszelt fokhagymát keverünk. Rákenjük a kinyújtott tésztára. 1 fej lilahagymát apróra szelük, 20 dkg sonkát felkockázunk és kicsit megpirítunk. Ezekkel megszórjuk a tejföllel lekent tésztát. 20 dk reszelt sajtot is szórunk rá. (ez a mennyiség a két kinyújtott tésztára elegendő)
Ezután jó szorosan feltekerjük a tésztát és háromszögekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymástól elég távol, mert igencsak megnőnek ! Lekenjük sós-tejfölös tojással, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben, közepes lángon aranysárgára sütjük. Hidegen, melegen, frissen vagy másnap nagyon finom és puha marad.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése