"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

Kókusztej és zsír házilag

Kókuszreszelékből áztatással nagyon egyszerűen és főként olcsón csinálhatunk mi magunk kókusztejet és zsírt.

Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
0,8 liter víz
2 evőkanál  méz
1 késhegynyi só

A mézel és a sóval felforraljuk a vizet és leforrázzuk vele a kókuszreszeléket. Kevergetve 1-2 percig gyengén forraljuk, majd addig hagyjuk ázni, míg ki nem hűl. Minél tovább (pár órán át) ázik, annál jobb. Közben párszor keverjük meg. Ezután nagyon alaposan turmixoljuk le.
Sűrű szövésű anyagon jól átnyomkodva szűrjük át. A fenti mennyiségből egy nagyobb befőttes üvegnyi kókusztej lesz. Jó hideg hűtőben tartva másnapra kicsapódik, összeáll a tetején a kókuszzsír. Ezt könnyen leválaszthatjuk. A kiázott kókuszreszeléket megszárítva ugyan úgy használhatjuk mint az eredetit.

2 megjegyzés:

 1. Kedves Ágnes!
  Biztosan 8 liter víz kell a 10 dkg kókuszreszelékhez?

  Üdv: Emília

  VálaszTörlés
 2. Kedves Emília !
  Hát persze hogy nem - az a 8 liter 0,8 liter, azaz 8 dl a valóságban. Ugye a sietség vagy a figyelmetlenség ... köszönöm a figyelmeztetést, máris javítottam. A pontosított recept alapján mostmár remélem, bárki egyszerűen és megelégedéssel eltudja készíteni a kókusztejet és zsírt.
  Üdvözlettel: Ági:)

  VálaszTörlés