"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/04/09

Húsvéti narancsos kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 tojás, 1 dkg élesztő, 1/2 csomag sütőpor, 3 dl tej, kevés só, ízlés szerint egy narancs reszelt héja + 1 csomag vaníliás cukor vagy cukrozott narancshéj.

Elkészítés: 

az élesztőt a langyos, cukrozott tejjel, 1 evőkanál liszttel elkeverjük, majd meleg helyen 15-20 percig kelesztjük. Egy tálba szitáljuk a langyos lisztet és hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a 3 tojást és a cukrozott narancshéjat. Annyi tejet adunk hozzá, amennyi közepes keménységű tésztához szükséges, majd a tésztát jól kidolgozzuk. Menet közben az olvasztott vajat ráöntjük a tésztára és beledagasztjuk.
Amikor sima és hólyagos a tészta, letakarjuk és 1 órán át kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk, megsodorjuk, befonjuk, közepes méretű kivajazott tepsibe helyezzük. (Előtte a fonatokat belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.) Közepesen meleg sütőben 40-50 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése