"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/02/07

Meggyes vagy almás lepény

Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg zsír
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
kevés langyos tejben feloldott 1 dkg élesztő

tej
pici só

egy üveg magozott meggybefőtt
vagy 1 kg reszelt alma fahéjas cukorral ízesítve

A hozzávalókat annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rétestészta állagú tésztát kapjunk.
Alaposan kidolgozzuk, addig, amíg a tészta hólyagossá nem válik. Kis ideig pihentetjük. Ezután a tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik felét elnyújtjuk és egy nagy, sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, rászórjuk az ízlés szerint megcukrozott, kimagozott meggyet (vagy az ízlés szerint megcukrozott, fahéjjal ízesített, reszelt almát) majd a másik tésztadarabot is kinyújtjuk és ráterítjük. Tojással megkenjük a tetejét, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük.
Kockákra vágva, tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése