2012/01/16

Szilvásgombóc

 Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg liszt
1 kk só
fél kg szilva
annyi mokkacukor, ahány db a szilva
őrölt fahéj
8-10 dkg zsír
20 dkg morzsa

Elkészítése:
A héjában megfőzött krumplit még forrón meghámozzuk és alaposan áttörjük.Ha meghűlt, összegyúrjuk a liszttel, egy kevés zsírral, sóval.  A tésztát meglisztezett deszkán kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk.
Tenyérnyi négyzetekre felvágjuk. A szilvákba a mag helyébe egy kevés őrölt fahéjat és egy mokkacukrot teszünk és a tészta közepébe rakjuk.
Ezután a megtöltött tészta négy sarkát összefogjuk, jól összenyomkodjuk, és gombócokat kerekítünk belőle.  Nagy lábosban 2 kk sóval vizet forralunk. Ha lobogva forr, belerakjuk a gombócokat és kifőzzük. Főzés közben nagyon óvatosan keverjük meg, hogy a gombócok ne ragadjanak a fazék aljára. Közepes tűzön főzzük. Ha minden gombóc feljött a víz felszínére, takarék lángon tartjuk még 1-2 percig.
Közben olajat hevítünk és a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk benne.
A kifőtt és jól lecsurgatott gombócokat beleforgatjuk. Ízlés szerint fahéjas cukorral kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése