Hozzávalók a tésztához:
fél kg finomliszt
20 dkg kristálycukor
15 dkg margarin
1 kispohár tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 csipetnyi só
Töltelék:
50 dkg túró
1 kg reszelt alma
4-5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj (én almás sütemény fűszerkeveréket használtam)
1 maréknyi mazsola
fél citrom reszelt héja
pár evőkanál baracklekvár (de jó másmilyen is)
10 dkg apróra vagdalt dió
1tojás és kevés tej a lekenéshez
Elkészítés:
A sütőporral elkeverjük a lisztet és elmorzsoljuk benne a margarint.
A tejfölt, tojást, csipet sót és cukrot alaposan kikeverjük. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel; jól formálható tésztát kapunk, amit 2 részre osztunk. Az egyiket kinyújtjuk és kikent, lisztezett (közepes méretű) tepsibe helyezzük. Az almát héjastól lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk a levét (vagy a tésztára zsemlemorzsát szórunk, hogy felszívja). Megszórjuk cukorral, fahéjjal, mazsolával és összekeverjük. A tésztára kenjük. Majd ráterítjük a fél kg túrót is, amibe csipet sót, a reszelt citrom héjat és vaníliás cukrot kevertünk. Rácsorgatunk pár evőkanálnyi lekvárt , ezután rászórjuk a darabolt diót.
A tészta másik felét kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. Tetejét villával megszurkáljuk és bekenjük tojás + tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 percig sütjük.
Kihűlés után lehet szeletelni, és porcukorral meghinteni. Viszont melegen finomabb ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése