"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2011/11/25

Almás-túrós pitém

Hozzávalók a tésztához:
fél kg finomliszt
20 dkg kristálycukor
15 dkg margarin
1 kispohár tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 csipetnyi só

Töltelék:
50 dkg túró
1 kg reszelt alma
4-5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj (én almás sütemény fűszerkeveréket használtam)
1 maréknyi mazsola
fél citrom reszelt héja
pár evőkanál baracklekvár (de jó másmilyen is)
10 dkg apróra vagdalt dió

1tojás és kevés tej a lekenéshez

Elkészítés:
A sütőporral elkeverjük a lisztet és elmorzsoljuk benne a margarint.
A tejfölt, tojást, csipet sót és cukrot alaposan kikeverjük. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel; jól formálható tésztát kapunk, amit 2 részre osztunk. Az egyiket kinyújtjuk és kikent, lisztezett (közepes méretű) tepsibe helyezzük. Az almát héjastól lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk a levét (vagy a tésztára zsemlemorzsát szórunk, hogy felszívja). Megszórjuk cukorral, fahéjjal, mazsolával és összekeverjük. A tésztára kenjük. Majd ráterítjük a fél kg túrót is, amibe csipet sót, a reszelt citrom héjat és vaníliás cukrot kevertünk. Rácsorgatunk pár evőkanálnyi lekvárt , ezután rászórjuk a darabolt diót.
A tészta másik felét kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. Tetejét villával megszurkáljuk és bekenjük tojás + tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 percig sütjük.
Kihűlés után lehet szeletelni, és porcukorral meghinteni. Viszont melegen finomabb ;)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése