"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/01/29

Habroló vagy Sajtos roló

Habroló
Lehet a tésztát kész, bolti fél kg-os leveles tésztából is csinálni,:

kinyújtjuk, 4-be vágjuk és minden részt 6 csíkra vágunk. Így kijön belőle 24 darab.
Ha magunk csináljuk: 

60 dkg liszt, 2 kocka Rama, kb. 1,5 pohár tejföl, pici só, 1 evőkanál cukor, fél tasak sütőpor. Összegyúrni, 3 cipóba osztani és hideg helyen 2 órát pihentetni. Majd jó vékonyra nyújtani, 2 cm-es csíkokra kell vágni, sütőformákra feltekerni, és forró sütőben megsütni.
Krém: 

fél liter tejszín plusz egy csomag habfixáló, 3 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor.
A tejszínt fel kell verni, bele kell keverni a cukrokat. Ha kisült és kihűlt a tészta, akkor habzsákból (nylon zacskóba bele a hab, zacskó csücskét levágni) bele kell tölteni a krémet. 

Porcukorral meglehet szórni.
Sajtos roló I.
28 dkg lisztet, 22 dkg margarint, 1 pohár tejfölt, 1 evőkanál ecetet késsel összedolgozunk. Azért nem kézzel, hogy minél kevesebbet érjünk hozzá, így is elég lágy tésztát kapunk. Betesszük a hűtőbe (jobb ha még este összeállítjuk a tésztát és csak másnap folytatjuk).
Elővesszük a tésztát, jó vékonyra kinyújtjuk (1-2 mm). Kis csíkokat vágunk kb 2x5cm, a fém formákra (a régi, eredeti recept szerint pedig cirokra vagy kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra) rátekerjük,  tojással megkenjük és sütjük. Vigyázat, nagyon hamar megsül!
Krém:
3 dl tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzzünk, elzárjuk alatta a gázt, belekeverünk 3 tojás sárgáját és hagyjuk kihűlni.
Közben 1 Camping sajtot (ma ehelyett bármilyen tömlős sajt jó) 10 dkg vajjal, ízlés szerint sóval, kicsi borssal kikavarunk. A kihült krémmel összekavarjuk és beletöltjük a tészta rudakba.
A két végét, ahol kiér a töltelék, reszelt sajtba mártjuk.

Sajtos roló II.
Hozzávalók
A tésztához:
28 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 dl tejföl,

A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a sütőformákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan, habzsák segítségével (nylon zacskóba bele a töltelék, zacskó csücskét levágni)  esetleg kiskanállal, megtöltjük azokat. A megtöltött rolók krémes végeit reszelt sajtba mártjuk.
Töltelék:
20 dkg margarin
10 dkg liszt
5 dl tej
20 dkg sajt
2 tojás

bors
A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.

(Itt is, mint a habrolónál, lehet a tésztákat kész, bolti fél kg-os leveles tésztából is csinálni,:
kinyújtjuk, 4-be vágjuk és minden részt 6 csíkra vágunk. Így 24 darab lesz.)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése