"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/04/22

Glutén mentes kuglóf (pudingporos kuglóf)

Három pudingos, liszt mentes "Lenka-kuglóf" :)

Az eredeti recept Lenkától van, én egy kicsit átvariáltam, de így is egy rendkívül finom, könnyű, puha tésztájú, látványos kuglóf lett a végeredmény, köszönet érte :)


3 tojássárgáját, 5 evőkanál (1,25 dl) kristálycukrot, 1 dl étolajat, 2 csomag (a nagyobb, 40 grammos) vaníliás pudingport, 5 gramm (1/3 csomag) sütőport (a nagyobb, 15 grammosat használom) és 2 kisebb evőkanál tejfölt habosra kikeverek, majd hozzá vegítek 1 evőkanál vegyes kandírozott gyümölcshéjat. A 3 tojásfehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verem és lazán beleforgatom a tojásos masszába. Margarinnal kikent, liszttel behintett nagy méretű (27 cm-es) kuglóf formába öntöm.
Elkészítek még két ugyanilyen tésztát, és egymásra öntöm őket (a másodikba puncsos (esetleg epres), a harmadikba pedig csokoládés pudingport keverek). A három, egymásra öntött tésztát hurkapálcával kicsit "megkeverem", ettől lesz szép "csíkos" a kuglóf. Előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán kb 50 perc alatt sül meg. Tűpróba fontos !
A sütőbe a forma alá tegyünk egy tepsit, ami felfogja az esetlegesen kifolyó tésztát (nagyon szép magasra feljön már korán a tészta és hajlamos a sütőforma kürtőjén kifolyni a sütő aljára).
A megsült és kihűtött kuglófot felszeletelés előtt hintsük meg porcukorral vagy csurgassunk rá olvasztott csokoládét ( vagy hideg csokimazat ) és hagyjuk hogy rádermedjen.
Ha még 2-3 nap múlva is marad belőle, akkor is ugyan olyan finom puha, mint frissen.
Mivel a pudingpor kukoricakeményítőből van, így ezt a kuglófot azok is fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése