"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2017/01/14

Fügelekvár

A megmosott, jó érett fügék szárát lecsípkedem, 4 darabba vágom, majd még azokat is elfelezem, megmérem, milyen súlyú és minden kilónyi fügéhez 20 dkg cukrot adok (nádcukrot használtam). 
Egy nagyobb lábosban alaposan összekeverem és egy éjszakát állni hagyom.
Másnap felteszem főni. Inkább alacsony lángon, gyakran megkeverve addig főzöm, míg a kívánt állagot eléri. Mi darabosan szeretjük, épp csak egy kicsit nyomkodom meg krumplinyomóval.

Belekeverem a dzsemfixet, forró, csírátlanított üvegekbe adagolom, lezárva 10 percre fejre állítom az üvegeket, majd száraz dunsztba téve hagyom kihülni. Másnap a spájzpolcra pakolom.
Tartósítót nem kell belerakni, a lekvár biztosan nem romlik meg, mert elegendő cukrot tartalmaz,.
De aki biztosra akar menni, az üvegek kupakját felhasználás előtt pár percig áztassa forró, nátrium-benzoátos vízben. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése