"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/03/13

" Ágnes almás "

Hozzávalók a tésztához:
1 kocka Ráma margarin
fél kg liszt
1 csomag sütőpor
5 púpozott evőkanál cukor
egy pici só
fél citrom lereszelt héja
tejföl

a töltelék:
1,5 kg megtisztított, lereszelt almát ízlés szerinti mennyiségű cukorral (én 4 púpozott evőkanálnyit tettem bele), egy teáskanálnyi őrölt fahéjjal és fél citrom reszelt héjával jól elkeverünk (vagy egy csomag almás süti fűszerkeverékkel ízesítjük az almát).

3-3 evőkanálnyi cukor és darált dió a tészta beszórásához (ha nincs, jó a zsemlemorzsa is)

Elkészítése:
a lisztet összevegyítjük a sütőporral, belekeverjük a sót, a cukrot és a citromhéjat. A margarint nagy lyukú reszelőn belereszeljük és alaposan elmorzsoljuk a liszttel. Annyi tejföllel (kb. másfél kispohárnyi) dolgozzuk össze, hogy kellemesen lágy, de már nem ragadós tésztát kapjuk. A kidolgozott tésztát ketté vesszük. Egyik felét nagy gáztepsi méretűre nyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit úgy, hogy körben legyen egy kis pereme a tésztának, hogy ne folyjon ki a töltelék. A cukrot és a darált diót összekeverjük és egyenletesen rászórjuk a tésztára. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, majd befedjük a másik, kinyújtott tésztával. A tészta széleket körben kicsit összenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben közepes hőfokon kb 20-30 perc alatt (sütő függő) megsütjük. Nem lesz piros a tészta, erre ügyeljünk, nehogy túl süssük !
Kicsit kihűtve, de még langyosan, kockákra vágva, ízlés szerint porcukorral behintve kínáljuk.
Nagyon finom, vékony, omlós tésztájú almás linzer.

Sem a tésztába, sem a lekenéséhez nem kell tojás és a tepsit sem kell kikenni, kilisztezni !







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése