Oldalak

2014/12/12

Gesztenyés hókifli

Az ecetes tésztás változat.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg Liga margarin 
egy csipetnyi só
1 csomag vaniliás cukor
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál 10%-os ecet

a töltelékhez:
2 db 20/25 dkg-os gesztenyemassza
kevés rum, vagy aroma
2 evőkanál porcukor
2 evőkanálnyi tejszín

A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzá adjuk a vizet és az ecetet.
Összegyúrjuk. Jól formálható, egyáltalán nem ragacsos tésztát kapunk. Egy éjszakára (de legalább pár órára) hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyűjtjuk (kb 2-3 mm). Nagy pogácsaszaggatóval (8 cm átmérő) kiszúrkáljuk (vagy ha kisebbel, akkor a kiszúrt tésztaköröket még nyújtsuk meg egy picit). Az egyik felükre 1-1 kiskanálnyi (előre elkészített) tölteléket teszünk, feltekerjük, kifliket formázunk. Sütőpapiros tepsiben, előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán világos színűre sütjük. Ha a talpa szinesedik, már kész, ne szárítsuk ki.
Még forrón vaniliás porcukorban megforgatjuk. Kihűlve dobozban sokáig eláll.
Nagyon jó állagú a tészta, nem reped ki sütés közben akkor sem, ha kicsit ducibbra töltjük a kifliket.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése