Oldalak

2013/02/11

Zsuzsika krumplispogácsája

Ezt a finom pogácsa receptet Zsuzsikától  kaptam még régebben.

Rózsi néni krumplis pogácsája:

Héjában megfőzök 8 tojás nagyságú krumplit /nem igazán kell a tojás nagyságához ragaszkodni,  lehet nagyobb is/, 2 főtt krumplit megpucolok, lereszelek, 1 kg féldarás liszttel, pici sóval, 2 egész tojással, 2 dkg élesztővel, 1 tejföllel és annyi tejjel, hogy jó lepénytészta keménységű legyen, összedolgozom. Meleg helyen, letakarva kelni hagyom.
Mikor megkelt, gyúródeszkán kisodrom. Ráreszelek egy egész HERA margarint és a maradék  főtt  krumplit. Megsózom, és feltekerem, mint a kalácsot, és még félbe is hajtom. Kis ideig kelni hagyom a deszkán, majd újra szétsodrom.Vékonyan megkenem zsírral vagy olajjal és összehajtogatom, mint a leveles tésztát. Megint hagyom kis ideig pihenni.
Újra kisodrom, és pogácsaszaggatóval kiszúrom. Kizsírozott tepsire rakom /nem túl sűrűn/, van belőle legalább hárommal. Késsel bevagdalom a tetejét, majd tojásos tejjel lekenem.
Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütöm.
Igen kiadós, van belőle bőven, a másnapot mégsem éri meg :)

U.i.: A pogácsákat lekenés után tetszés szerint le lehet szórni különféle magvakkal: szezámmag, lenmag, napraforgómag vagy megszórni reszelt sajttal, de ezek nélkül is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése