Hozzávalók:
1 kg karajcsont, bármilyen nyesedék
4 db sárgarépa
0.5 kg kelkáposzta
2 db petrezselyemgyökér (fehérrépa)
1 db citrom
2 db MAGGI marhahúsleves kocka
2 dl tejföl
lestyánlevél aprítva
tárkony
bors
só
édes fűszerpaprika
2 tk Édes Anna
1 ek szárított, pirított hagyma
Elkészítés
Előkészítés: megtisztítjuk a zöldségeket.
Főzés: Legelőször is felforralunk kb. 2,5 liter vizet egy lábasban. Amíg felforr, felkarikázzuk a sárgarépát, a fehérrépát. Ezt forrásnál már önthetjük is a vízbe. Leveleire tépjük a kelkáposztát és kettévágjuk a leveleket. Ezt is beledobjuk a vízbe, a préselt fokhagymával együtt. Belehámozzuk burgonyapucolóval a citrom héjának negyedét is. És máris jöhetnek a fűszerek is, csipetjével (legalább, de ez ízlés kérdése!): lestyán, tárkony, bors, só (óvatosan, mert a leveskockák is sósak!), Édes Anna, pirospaprika és a szárított pirított hagyma. Végül jöhet a leveskocka: literenként egy. A legvégén beletesszük a csontot és a nyesedéket is. Az egészet összeforraljuk, és amikor forr, akkor levesszük a lángot takarékra.
Így főzzük kb. másfél órán át, közben az elpárolgott vizet időnként pótoljuk (összesen kb. egy literrel).
A másfél óra vége felé a tejfölt egy nagyobb edénybe tesszük és hozzáadunk kb. egy merőkanálnyi levest. Kikeverjük simára, majd ezt beleöntjük a levesbe, elvegyítjük; egyet forralunk még rajta.
Na ezt a levest megcsináltam, egy tányérral kiteszek, mert a fazékkal, amit készítettem képet, az nem igazán jól látható! Ez annyira kiadós, hogy mindannyian jól laktunk és még maradt is belőle . . .
Csak ajánlani tudom!
A receptet Katikától kaptam a TVN-en :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése