Oldalak

2011/11/21

Tepertős pogácsa

1 csomag élesztőből, 4-5 kockacukorral, másfél dl tejjel és 10 dkg liszttel kovászt készítünk, kelni hagyjuk.
6 tojássárgáját 5 dkg vajjal, 1 kávéskanál sóval jól kikeverünk, hozzáadunk 90 dkg lisztet, a kovászt, 2 evőkanál tejfölt és annyi tejet (kb 2 dl) hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.
Jól kidolgozzuk, letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk.
Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk és rákenjük a közben finomra vágott fél kiló tepertőt.
Felhajtjuk, félórát pihentetjük, mint a vajas tésztát.
Ezt még 3x megismételjük. Ettől lesz szép réteges a pogácsánk. A negyedik nyújtásnál másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, fél óráig még állni hagyjuk, majd újra megkenjük és jól előmelegített sütőben, de már csak közepes lángon sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése