Oldalak

2011/11/25

Ököruszály / marhafarok leves

Ököruszály más néven marhafarok leves

Hozzávalók: 

2 kg marhafarok, jó sok leveszöldség (kétszer annyi, mint a marhahúsból készült levesekhez), só, szemes és őrölt bors, Vegeta, levestészta,

Elkészítés: 

A farokról leszedjük a faggyút, darabokra vágjuk, vízzel felöntjük s lassan felfőzzük, majd beletesszük a megtisztított, feldarabolt leveszöldséget (kelkáposzta és zeller is legyen benne !), szemes és őrölt borsot. Általában valamivel erősebben ízesítjük, mint az egyéb húsleveseket. Ha elkészült és kihűlt, hűtőszekrénybe tehetjük. Vegetával ízesített vízben kifőzzük a levestésztát. Tálalás előtt felmelegítjük a levest, lezsírozzuk, s a tányérokba a tésztára szedjük. A marhafarokból készített leves erőlevesnek is kitűnő. Ebben az esetben 1-1 tojássárgáját teszünk a tányérokba, erre szűrjük a forró levest.
A főtt húst tormával és friss kenyérrel külön fogyaszthatjuk.




Más változat:

Hozzávalók 6-8 személyre:
3 db marhafarok, só, pár szem bors, körömnyi babérlevél, zöldségek; a levesbetéthez (szabógallér): vöröshagyma, velő, zsír, tej, zsömle, tojás, só, őrölt bors.

Elkészítés: 6-8 személy részére 3 farkat az ízesülésüknél szilánkmentesen feldarabolunk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy a főzés során elpárolgó vizet ne kelljen pótolni. A habzás után fűszerezzük sóval, pár szem borssal, egy körömnyi babérlevéllel. Folyamatos lassú forralással 2-3 órát főzzük, közben beletesszük a leveszöldségeket is. Ha kész, ülepítjük és szűrjük. A marhafarokból készült levesbe mindig szabógallér jár betétnek: Az apróra vágott hagymát, a lehártyázott velőt zsíron átpirítjuk, egy tejben áztatott zsemlével dúsítjuk, egy egész tojással összekötjük. Ízesítjük sóval, borssal és kihűtjük. Az előre kinyújtott tésztára halmokat rakunk, és derelyevágóval kicsi derelyéket vágunk belőle. A táskákat forró húsleveslébe dobjuk és jól átfőzzük. Tálalásnál a húst külön tányéron tálaljuk.
(régi blogomból)

Konyakos ököruszály leves

Hozzávalók: 

1 kg ököruszály (marhafarok) 12 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,3 dl konyak, fél csokor petrezselyemzöld, egész bors, gyömbér, csipetnyi reszelt szerecsendió, só.

Elkészítés: 

Az ököruszályt kétcentis darabokra vágjuk. A hagymát és a zöldségeket felszeleteljük. Az egészet tepsibe tesszük, rászórjuk a fűszereket, és sütőben aranysárgára pirítjuk. Ezután áttesszük egy fazékba, felengedjük 2 liter vízzel (vagy csontlével), megsózzuk, és puhára főzzük. Zsírját leszedjük, majd leszűrjük, és beleöntjük a konyakot. A csontról lefejtjük a húst, és a levesbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.
(régi blogomból)
Ez egy nem mindennapi recept, még sosem próbáltam, pedig biztosan finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése