Oldalak

2024/10/29

Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája

Fehér Béla cikksorozata, Magyar Nemzet 2006. december 30 - 2007. június 23

.....

Jókai ad egy listát. Íme: 1. kolozsvári töltött káposzta, 2. szegedi paprikás hal, 3.

komáromi halászlé, 4. kolozsvári levelén sült, 5. tordai aranygaluska, 6. kecskeméti béles

(elnyújtott, de száraz tésztából), 7. szabadkai rác pite, 8. abrudbányai bálmos, 9. háromszéki

haricskapuliszka, 10. debreceni magyar kolbász, 11. komáromi csíramálé, 12. szegedi tarhonya, 13.

debreceni borsoska, 14. csíki mézes pogácsa, 15. görheny, 16. kőrelebbencs, 17. katakönyöke, 18.

boszorkánypogácsa, 19. vetrece, 20. tokány, 21. bocskoros, 22. tárkonyos, 23. cibere, 24. debreceni

fonatos, 25. miskolci perec, 26. csallóközi tejfelgombóc, 27. erdélyi lucskos káposzta, 28. rest

asszony derelyéje, 29. nyögvenyelő, 30. korhelyleves, 31. ludaskása, 32. hajdúkáposzta, 33.

csöröge, 34. kapros lepény, 35. dorongos fánk, 36. rétesek és derelyék mindenféle nemei és

ezeknek megannyi variációi, azonkívül a komáromi, miskolci kenyér s a kolozsvári cőkös cipó

sütésének módja, az egyszerű kalácssütés s a disznóölés, elkészítés, töltés, aprólékozás magyaros

rendje. 

..........

Internetes szavazást rendeztek 2002-ben arról, hogy melyek a

magyar konyhára jellemző ételek. Íme a végeredmény, a hetvenes lista első harminchat helyezettje:

1. bográcsgulyás, 2. töltött káposzta, 3. pörkölt (sertés, marha, birka, csirke), 4. halászlé, 5. paprikás

(csirke, borjú), 6. Újházy-tyúkleves, 7. Jókai-bableves, 8. lecsó, 9. disznótoros, 10. paprikás krumpli,

11. babgulyás, 12. túrós csusza, 13. székelykáposzta, 14. kocsonya, 15. pacalpörkölt, 16. rétes, 

17. tepertős pogácsa, 18. somlói galuska, 19. nokedli, 20. palacsinta, 21. töltött paprika, 22. rántott hús

(vagy csirke), 23. rakott krumpli, 24. lángos, 25. Szilvás gombóc (vagy lekváros), 26. lebbencs, 27.

csülök pékné módra, 28. bejgli, 29. brassói aprópecsenye, 30. krumplis tészta, 31. madártej, 32.

mákos tészta, 33. fasírozott, 34. aranygaluska, 35. káposztás tészta, 36. pásztortarhonya.

A két lista több mint egy évszázadot ível át, és mindössze hét találkozási pont fedezhető fel: a töltött

káposzta, a tokány (amennyiben ezt pörköltnek vesszük), a székelykáposzta, az aranygaluska, a

tarhonya, a lebbencs és a pogácsa. Jókai bizonyára szerény mosollyal venné tudomásul, hogy a XXI.

században a hetedik helyen áll a róla elnevezett bableves. 

..........

forrás : az egész cikksorozat az alábbi linken olvasható és pdf formátumban letölthető




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése