Oldalak

2023/10/02

Áfonyás pite

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg liszt

12 dkg cukor

1 nagyobb tojás

2 dl tejföl

fél tasak sűtőpor

a krémhez:

10 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

3 tojás

5 dkg olvasztott vaj

3 nagy evőkanál tejföl

1 evőkanál liszt

kb fél kg áfonya

Elkészítés: a lisztet elkeverem a sütőporral. A tojást kihabosítom a cukorral, elkeverem a tejföllel, majd a sütőporos liszttel. Egy krémes állagú tésztát kapok. Egy piteformába, vagy egy sütőpapírral bélelt 30 x25 cm-s tepsibe beleöntöm a tésztát, egyenletesen eligazítom és 180 fokos sütőben kb: 15-18 percig elősütöm. Közben a krémhez előbb a tojásokat a porcukrot, majd a többi hozzávalóval alaposan kikeverem. Az elősütött tésztát kiveszem a sütőből és a krémet egyenletesen elosztom rajta, majd elrendezem rajta az áfonyát. Visszarakom a sütőbe és még kb 30 percig sütöm. Amikor kiveszem a tésztát a sütőből a teteje még kicsit remeg, de így a jó. 1-1 .5 órára hűtőbe teszem majd utána porcukorral megszórom és kockákra vágva tálalom. Bármilyen más gyümölccsel (pl eper, málna, szeder, ribizli, meggy, körte, barack) is nagyon finom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése