Oldalak

2021/12/06

Sajtos rúd

Hozzávalók: 30 dkg finom liszt+10 dkg grízes liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kocka (25 dkg) Liga margarin vagy annak megfelelő mennyiségű zsír*, 20 dkg reszelt sajt, ízlés szerint 1-2 teáskanál só, 2 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl(amennyit felvesz) + a lekenéshez 1 tojás

*Az átlag margarinok 70 %-os (növényi) zsírt tartalmaznak. a zsír 100 % zsír, tehát 10 dkg margarint 7 dkg zsírral lehet kiváltani - így a 25 dkg margarin helyett 16 dkg zsír kell.

Elkészítése: egy tálba összekeverjük a liszteket a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal (zsírral). Hozzáadjuk a reszelt sajt felét is. A tojások sárgáját a sóval kicsit felverjük, majd 1-2 kanál tejföllel együtt összedolgozzuk a tésztát. Könnyen gyúrhatónak, nem ragacsosnak kell lennie. Folpackba csomafolva 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Később enyhén lisztezett deszkán 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, a felvert tojással lekenjük és a maradék reszelt sajttal megszórjuk. Derelye vágóval kb kisujjnyi  széles és 10 cm hosszú csíkokra felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire téve, előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 perc alatt világos aranybarnára sütjük







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése