Oldalak

2021/12/06

Ecetes sósrúd

 Legjobb sós rudacska receptet, de pogácsának is ki lehet szaggatni.. Ünnepek előtt jó előre megsüthető, mert hetekig eláll. Eredetileg lakodalmas sós rúd. Nem puha, mint egy kelt tészta, hanem omlós, ropogós.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír (lehet felesben is használni őket) 10 deka reszelt sajt és még 15 dkg a tetejére, 6 evőkanál hidegvíz, 1 evőkanál 10 %-os ecet, egy teáskanál só (ez ízlés szeint több is lehet).

A zsirdékot elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Legalább fél (inkább 2) órát ( de akár 1-2 napot is) hűtőben pihentetjük. Hűtőből kivéve ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal (de lehet köménnyel vagy szezámmaggal is), azután kb 1 centi széles és  4-5 centi hosszú csíkokra daraboljuk. Sütőpapíros tepsibe rakjuk nem túl közel egymástól, mert az ecettől szépen megnőnek.  Foró sütőben aranysárgára sütjük.

Érdemes dupla adagot készíteni, mert nagyon finom!

Dobozban, soronként szalvétát közé téve tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése