Oldalak

2018/02/28

Szilvi kakaós csigája

Hozzávalók:
A tésztához (16-18 darab, tenyérnyi) csigához:

6 bögre (75 dkg) fehér finomliszt (Szilvinél 3 bögre fehér + 3 bögre teljes kiörlésű)
4 evőkanál kristálycukor
1 csipet só
2 egész tojás
1 és negyed bögre (3 dl) 2,8%-os LANGYOS tej
egy kocka friss élesztő (5 dkg)
12 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
5-6 dkg vaj
cukrozatlan kakaópor (én hollandot használtam)
porcukor

A tetejére:
negyed bögre tej
1 csomag vaníliás cukor (10-12 g) vagy egy teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése:
1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni! Lágy legyen a tészta, tehát adjatok hozzá még tejet, ha nem elég…
2. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszitáljuk porcukorral, majd kakaóporral, majd annyi porcukorral, hogy ki se látsszon alóla a középső réteg kakaó. Szitálni sem muszáj, ha picit összeáll itt-itt a kakaópor, legfeljebb valahol kellemesen meglepődünk, mikor egy különösen kakaós részbe harapunk. Ennél nagyobb baj soha ne érjen minket. De ne spóroljatok a cukorral sem, és a kakaóval sem!
3. Végül feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket olyan két és fél-három centi vastagra, majd egy nagyobb méretű, kivajazott gáztepsire sorakoztatjuk őket, szorosan egymás mellé, majd hagyjuk még tizenöt percet kelni őket, hogy ilyen szép levegősre dagadjanak. Ezután mehetnek a sütőbe 180 fokra, alul-felül sütés programra addig, míg szép aranyszínű nem lesz a tetejük. Ekkor kivesszük és tűpróbával ellenőrizzuk, hogy átsült-e.
4. Ha jól átsült, akkor meglocsoljuk a vaníliás tejjel, és még egy öt percre visszatesszük.
5. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk! Másnap néhány másodpercre betesszük a mikróba, és olyan lesz a tésztája, mintha most sütöttük volna!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Ez eredetileg a Rupáner-Konyha "Tepsis, foszlós kakaós csiga bögrésen" receptje, de Szilvi a fehér finom liszt felét teljes kiörlésűvel helyettesítette.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése