Oldalak

2016/02/03

Kocsonya

Hozzávalók:
4 köröm
egy csülök
egy darab sertés comb (kb 1 kiló)
(ha valamelyik húsféle füstölt, attól még finomabb lesz)
fűszerek:
legalább 20 gerezd fokhagyma (ez is segít, hogy hamar megkössön a kocsonya)
4-5 babérlevél
teáskanálnyi szemes bors és köménymag

őrölt bors, töröttpaprika

Mindent megtisztítok, feldarabolok és egy 10 literes fazékba teszem. Felöntöm vízzel, felforralom, majd lassan forrdogálva legalább 3 órát főzöm. Mikor kész, a húsokat kiszedem, kicsontozom. Szétosztom tányérokba, hogy mindegyikbe kerüljön hús is és bőr is. A levet leszűröm és a tányérokban lévő húsra merem. amikor hűlt egy picit, mindegyik adag tetejére szórok egy csipetnyi törött borsot és pirospaprikát.
Ha azt szeretném, hogy szép tiszta, zsírmentes leve legyen a tányérokban a kocsonyának, akkor ha készra főtt, kihűtöm az egészet, a tetejére feljött és megkötött zsírt leszedem. Újra forralom az egészet és utána ugyan úgy tányérokba osztom a húst és a levet is. De ha zsír marad a tetején, a kocsonya tovább eláll. A borstól/pirospaprikától viszont, bár ízletesebb, de hamarabb megrepedezik, megvizesedik.
Zselatin nem kell bele, mindig tökéletesen megköt, olyan kemény lesz, hogy fejre lehet fordítani tányérostól 😀



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése