Oldalak

2012/07/04

Csülkös bableves

Hozzávalók:
1 közepes füstölt csülök (nem zsugorfóliás, pácolt, hanem a hagyományos, száraz)
fél kg tarkabab, 3-4 nagyobb sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 csomó petrezselyemzöldje, 1 cikk kelkáposzta, fél kg krumpli, só, szemes bors, babérlevél
A rántáshoz: 1fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt.

A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Másnap tiszta vízben feltesszük őket főni (a babot csak annyiban, amennyi bőven ellepi). Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a felkarikázott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a fűszereket. A füstölt csülköt kivesszük a főzőlevéből és apró kockákra vágva visszatesszük a levesbe. A csülök főzőlevéből bőven hozzáöntünk és együtt tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, és szükség szerint utána ízesítjük. Ezután a hagymát, fokhagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, meghintjük liszttel, pirospaprikával és berántjuk vele a levest. Egyet forralunk rajta és kész is.
Aki gazdagabban szereti, levesbetétnek csipetkét (1 tojásból kevés sóval és annyi liszttel, amennyit a tojás felvesz, kemény tésztát gyúrunk és a levesbe csipkedjük) is főzhet bele.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése