Oldalak

2012/04/09

Húsvéti figurás epres-rácsos szelet



Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 db tojás
1-2 dl tej (vagy tejföl)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj

a töltelékhez valók:
50 dkg tehéntúró
25 dkg eper
10 dkg kristálycukor
1 db tojás
1 evőkanál búzadara
1 kis pohár tejföl

1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojásfehérje
5-6 evőkanál eperlekvár

csipet só

A tészta elkészítése:
a sütőporral elkevert lisztbe belereszelem a margarint, hozzáadom a porcukrot, tojást, tejet vagy tejfölt, a vaníliás cukrot, citromhéjat és a fahéjat. Az egészet gyorsan összegyúrom, ügyelve arra hogy a margarin ne olvadjon meg és a tészta ne legyen túl lágy. Az összeállított tésztát hűtőbe rakom kb. fél órára. Hűtés után levágom és félreteszem a tészta 1/3 részét - ebből lesz majd a rács és a díszítés a sütemény tetején - a többit pedig kinyújtom. Egy tepsit kivajazok, kilisztezek, beleteszem a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óráig sütöm.

A töltelék elkészítése:
Míg sül a tészta, a túrót alaposan összetöröm, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, búzadarát, tejfölt, citrom héját és levét, a
felszeletelt epret és végül óvatosan belekeverem a 4 tojásfehérjéből csipetnyi sóval felvert kemény habot. A félig sült tésztát kiveszem, megkenem lekvárral, majd a tölteléket egyenletesen elterítem rajta. A félretett tészta egy részéből bárány-, nyuszi- vagy virágformákat szaggatok, másik részéből vékony csíkokat sodrok, amelyeket az epres túróval beborított tésztára teszek. 
Újra visszateszem a meleg sütőbe és kb. 20 perc alatt teljesen megsütöm. A kihűlt süteményt a díszítések mentén felkockázom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése