Oldalak

2012/02/07

Tiroli fánk

Hozzávalók:

2,5 dl tej
1 csomag élesztő
50 dkg liszt
2 tojás
2 tojássárgája
4 dkg cukor
5 dkg puha vaj
csipetnyi só
a sütéshez bőven étolaj
tálaláshoz porcukor és lekvár

1 dl tejet langyosra melegítünk, feloldjuk benne a szétmorzsolt élesztőt. Adunk hozzá 15 dkg lisztet, összegyúrjuk, tetejét kevés liszttel megszórjuk. Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük meleg helyen.
A tojásokat és a 2 tojássárgát a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a megkelt tésztát, a maradék tejet, maradék lisztet, a sót és a puha vajat. Kézzel vagy géppel sima tésztává gyúrjuk, letakarjuk, és ismét 30 percig pihentetjük.
A tésztából kb. 3-4 dkg-os adagokat kiveszünk, enyhén lisztes kézzel golyóvá formázzuk és liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra tesszük. Mindegyik golyó tetejét tenyerünkkel enyhén lelapítjuk. Az így előkészített fánkokat konyharuhával letakarjuk és ismét 45 percig pihentetjük.

Széles lábasban 2 ujjnyi olajat forrósítunk ( fakanál teszt!). A fánkokat tenyerünkkel lelapítjuk, kézzel (ujjainkkal) kissé kinyújtjuk, közepükbe az ujjakkal mélyedést alakítunk ki, mielőtt felső felükkel lefelé a meleg, de nem túl forró olajba tesszük. (Azaz a tészta vékony középen, a szélén vastag.) Mindkét oldalon szép barnára sütjük (a középső mélyedés maradjon fehér!).
A kész fánkokat papír kéztörlőre szedjük, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot. Tálalás előtt a fánkokat porcukorral megszórjuk, és a mélyedésekbe lekvárt töltünk.
A recept Katikától  való. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése