30 dkg liszt
30 dkg cukor
30 dkg reszelt alma
3 tojás
1 egész sütőpor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg durvára vágott dió
A cukrot a tojásokkal habosra keverjük. Majd belekeverjük a reszelt almát és a fahéjat, majd a sütőporral elvegyített lisztet. Kikent, lisztezett tepsibe önjük, tetejére rászórjuk a diót. Előmelegített sütőben, közepes lángon, tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Egyik kedves látogatóm ötletét megosztom, érdemes így is kipróbálni, biztosan nagyon finom:
"darabokra tört diót, kevés darabokra tört ét-, tej- és fehércsokit belekevertem a tésztába! És vanilíacukorral helyettesítettem a kristálycukor egy részét."
Kedves Ágnes!
VálaszTörlésNagyon finom lett a süti, én csak 15 dkg cukorral készítettem, így is elég édes lett.
A sütési időt és hőfokot hiányolom.
Üdv.: Zsuzsa
Kedves Zsuzsa !
TörlésNagyon örülök hogy elkészítetted és finom lett a süti :)
A cukor mennyisége természetesen függhet attól, ki, mennyire édesen szereti a sütiket és jelen esetben pl. az alma fajtájától is. Én az almás sütiket szinte kivétel nélkül savanyú almából készítem, ezért aztán több cukrot adok hozzá - szerintem így jobban érvényesül az alma íz, illetve hát mi így szeretjük :) Hőfok helyett közepes lángot írtam - nekem egy régi gázsütőm van, abban közepes lángon sütöm. Egyéb, újabb, esetleg légkeveréses sütőkben valószínűleg más sütési hőfok/idő kell. A sütési idő is kimondottan tűzhely/sütő függő, de a tűpróba szinte mindig beválik :) Főként hogy gyümölcsös sütiről van szó. Ha friss, lédús almát használunk, biztosan pár perccel tovább kell sütnünk a sütit, mintha kissé már fonnyadtat használnánk. A receptjeim zöménél azért szerepel konkrét hőfok és sütési idő, de azok csak jelzés értékűek, hiszen úgyis mindenki a saját sütője képességei szerint alkalmazza azokat.
Szia..egyet nem értek.Miért mindenki 30 dkg cukorral indít?
VálaszTörlésSokkkkkk.
Köszi.
Kedves névtelen !
VálaszTörlésÖrülök a látogatásodnak, a véleményednek :)
Nekem így van meg ez a recept, így szereti a férjem és a gyerekeim - és én az ő örömükre sütök-főzök !
A többit részleteztem a Zsuzsának írt fentebbi válaszomban.
Természetes, hogy van akinek az adott mennyiségű cukor is kevés :) míg másnak a fele is sok. Nem vagyunk egyformák. Divat? egészség? (döntse el ki-ki maga)hogy ne együnk sok cukrot, sót, zsírt, miegymást. Szerintem a táplálkozásban a mérték és a változatosság a fontos, no és hozzá az egészséges életmód. Nem mindennap eszünk cukros sütiket, zsíros pörkölteket, de a reklám szlogenje szerint "néha azért egy kicsi belefér" ;)
Ha olvasol gasztroblogokat, töméntelen helyen látod, hogy az írói visszaemlegetik hogy milyen finom is volt pl. a nagyi sütije - nos, a nagyik annó, nem kevés cukorral és zsírral sütöttek/főztek ám - de persze le is dolgozták rendesen, reggeltől estig, nem a számítógép előtt töltötték a szabadidejüket ;D
Ha az a sok finomság mind egészségtelen lett volna, mára kihalt volna az ország és most nem tudnánk recepteket írogatni/olvasgatni ;D
Egyébként mint mondani szokás, a puding próbája az evés. Ha én kipróbálok egy új receptet, először mindig az eredeti leírás alapján készítem el. Aztán a végeredmény és a család véleménye alapján eldöntöm hogy marad vagy változtatnom kell rajta az ízlésünk szerint.
Ha adott esetben te megsütöd ezt a sütit, tapasztalatból fogod tudni hogy máskor milyen mennyiségű cukorral készíted majd el. Vagy ott az alternatíva, a sztívia. Ha valaki nagyon nem szeretné a cukrot, használhatja azt a sütéshez/főzéshez, de én csak azt írhatom le ide a szakácskönyvembe, ahogy és amivel én készítem a sütijeimet, ételeimet.
További szép napot, hasznos recepteket, kellemes sütést/főzést és finom végeredményt kívánok !
Ági :)
En most keszitettem el. Kevesebb cukorral, mint 30 dkg, finom lett )))
VálaszTörlésRaktam a tetejere áfonyát is.
VálaszTörlésKöszi a receptet !
Kedves névtelen(ek) ! :)
VálaszTörlésNagyon örülök hogy bevált a recept és ízlett a végeredmény :)
A cukor ugye ízlés függő, a plusz gyümölcs pedig csak jót tehet ennek az egyszerű sütinek :)
További szép napot, kellemes sütést-főzést kívánok !
Ági:)
Kedves Ágnes!
VálaszTörlésJó a recept! Kicsit megbolondítottam, hogy darabokra tört diót, kevés darabokra tört ét-, tej- és fehércsokit belekevertem a tésztába! És vanilíacukorral helyettesítettem a kristálycukor egy részét. Bajnok lett! Köszönet a receptért!
Nagyon örülök hogy sikert aratott ez az egyszerű receptem :)
VálaszTörlésA "turbó" ötletet nagyra értékelem, legközelebb én is kipróbálom így :)
További szép napot kívánok !
(: Mosolyogj a világra és a világ is visszamosolyog rád :)
Ági:)
Kedves Ágnes!
VálaszTörlésMost próbálom ki a receptet, remélem finom lesz. Az tetszett meg benne, hogy olyan egyszerű és semmi fakszni tovább nem kell sok hozzávaló. köszi Erszi
Kedves Erszi !
VálaszTörlésÖrülök, hogy kipróbáltad a receptet. Remélem, sikerült és finom lett a sütemény.
Ági :)
Én annyit változtattam a recepten hogy fahéj és dió helyett mákot tettem bele, isteni a végeredmény egy kis vaniliafagyi pedig isteni desszertté varázsolta.
VálaszTörlésElnézést, most találtam meg a bejegyzést, a spamek közé került :O
TörlésÖrülök, hogy bevált a receptem :)
Diò az gondolom nem kötelező rà
VálaszTörlésTermészetesen nem :)
TörlésKipróbáltam, úgy ahogy le van írva annyi h citrommal meglocsoltam az almát! A végeredményről csak annyit h a család 1 óra alatt eltűntette mind! Legközelebb dupla adagot kell majd csinálni! Köszönöm, gyors egyszerű, finom. Enikő
VálaszTörlésKedves Enikő, nagyon örülök, hogy ízlett a családnak ez a sütim. Igen, amilyen egyszerű, olyan finom :)
TörlésA vaj vagy a zsír kimaradt vagy ez nem az a változat?
VálaszTörlésHol van a zsiradék?
VálaszTörlésKedves névtelenek, sajnos csak most láttam a kommenteket, mert a spam mappába kerültek a levelek.
VálaszTörlésEz egy nagyon egyszerű kevert süti, semmi extra (pl vaj, olaj, tej, tejföl...) nem kell hozzá, tehát nem hiányzik a leírásból a zsíradék.