Oldalak

2011/12/21

Karácsonyi kalács - stollen

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 cs sütőpor,
15-20 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor, kevés só,
1 ek. rum,
2 egész tojás,
1 citrom héja,
15-17 dkg vaj,
25 dkg áttört túró,
1 csomag mazsola,
1 jó marék összevagdalt, kandírozott gyümölcs, de nagyon jó a zselés cukor is !  :)
12 dkg tisztított, aprított mandula (ez nyugodtan elhagyható)
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz kevés porcukor.

Elkészítése:
A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket (vaníliás.cukor,só,citromhéj), rumot. A liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, gyümölcsöket és a mandulát.
Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott tepsiben sütjük.
Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge tűzön, közép meleg sütőben.
Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

Egyszerűen, könnyen elkészíthető és finomabb, mint a bolti !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése