Oldalak

2011/11/05

Ági almáspitéje

A hozzávalók:
40dkg liszt
20dkg margarin
1cs sütőpor
10 dkg kristálycukor
1 ek rum (vagy kevés aroma)
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja
1dl tejföl
1 tojás
-a töltelékhez:
2 kg alma
6-7 púpozott ek kristálycukor
1cs Almás sütemény fűszerkeverék (ennek híján olyan fűszerek, amiket az almás sütikbe szoktunk tenni - őrölt fahéj, szegfűszeg, citromhéj, kis mazsola...)
2-3 ek darált dió, ha nincs, megteszi a Dejó is

A sütőporral elkevert lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a többi hozzávalót jól összekeverjük, majd a margarinos liszttel összedolgozzuk - szóval omlós tésztát csinálunk.
Az almát lereszeljük, hozzáadjuk a fűszerkeveréket - vagy a saját ízlésünk szerinti fűszereket -.

Amit vettem, az őrölt kardamomot tartalmaz, nagyon fínom illatú és ami a fő, ízletes !
Belerakjuk a cukrot és 5-10 percig pároljuk, majd belekeverjük a darált diót. Kihűtjük.
A tésztát kétfelé vesszük, az egyik kinyújtott tésztával kibélelünk egy közepes kikent, lisztezett tepsit úgy, hogy a tepsi oldalára is érjen a tészta. Megszórjuk darált keksszel - én inkább ezt használok zsemlemorzsa helyett sütikbe -, hogy felszívja az alma levét. Rásimítjuk az almatölteléket, befedjük a másik tésztával és előmelegített sütőben, 200 fokon - gázsütő - 20-25 percig sütjük.
Legalább langyosra hűtsük szeletelés előtt, mert elég sok benne az alma és melegen szeletelve nem lesz szép, könnyen széteshet. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése