Oldalak

2024/09/25

Tejfölös/joghurtos almatorta / Osztrák almatorta

Osztrák almatorta néven találtam a facebookon ezt a receptet. 

Az adag a nagyobb tortaformához való.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg vaj vagy ráma margarin, 15 dkg (vagy ízlés szerint) cukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, pici só. 

Ezeket összemorzsoljuk.  Hozzá adunk még 3 tojássárgáját és azzal is összemorzsoljuk. A tészta jó morzsalékos kell hogy legyen. A töltelékhez megtisztítunk 5 db almát, apró kockára vágjuk (kb 1x1cm) és 5 dkg vajjal, 10 dkg (vagy ízlés szerint) cukorral, 1-2 tasak vaníliás cukorral, fél tasak megmosott mazsolával, az alma savasságától függően 1-2 kanál friss citromlével és 1-2 kávéskanál őrölt fahéjjal puhára dinszteljük. Amikor kész (ha sok leve lenne, azt leszűrjük, vagy összekavarjuk egy kevés vaníliás vagy tejszínes pudingporral), kihűtjük az almát.

A három tojás fehérjéből 5 evőkanál cukorral és pár csepp citromlével kemény habbot verünk,  majd ehhez adunk 2 nagy pohár tejfölt vagy natur joghurtot (a hab kicsit híg lesz de nem kell megijedni ) amit 1 tasak vaníliás cukorral és egy kevés citromlével ízesítünk. 

A tészta kb negyed részét (kb egy jó nagy marékkal) félre tesszük, a többit pedig egyenletesen belenyomkodjuk a nagy kapcsos tortaformába. Ízlés szerint megkenhetjük egy kis rummal elkevert baracklekvárral, de ez el is maradhat. Erre rákanalazzuk a kihűlt almát, elegyengetjük és rákenjük a tejfölös habot. Végül egyenletesen elosztva rászórjuk a maradék morzsa tésztát a hab tetejére. Előre melegített sütőben 150 fokon kb 40 perc alatt megsütjük. (azért 150 fokon süssük és ne 180 fokon, hogy ne kapja meg hirtelen). 

Ez az eredeti recept, nekem volt a hűtőben a zserbó tésztájából kimaradva 2 tojásfehérje, azt is hozzáraktam a habhoz, nem rontotta el. Nálam a 40 perc sütés 150 fokon kevés volt, kellett még kb 10 perc 175 fokon, hogy  szép egyenletesre piruljon a tészta teteje. Tényleg nagyon egyszerű volt elkészíteni és finom lett a süti/torta.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése