Oldalak

2024/02/07

Meggyes kókusztekercs (laktózmentes)

Hozzávalók

a kekszes tésztához: 60 dkg darált háztartási keksz, 20-25 dkg átszitált porcukor, 4 evőkanál kakaópor, 4 dl laktózmentes tej, rum vagy rumaroma

a kókuszkrémhez: 25 dkg laktózmentes vaj vagy Rama vajalternatíva, 25 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék + kb 5 dkg a nyújtáshoz

kb 30 dkg magozott, rumos meggybefőtt

A kekszes tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Egy jól formálható masszát kell kapnunk. Ha nagyon száraz, akkor adjunk hozzá még egy pici tejet, ha esetleg nagyon ragadna, akkor egy kis darált kekszet. A vajat kicsit puhítsuk meg, majd keverjük ki az átszitált porcukorral, utána pedig a 10 dkg kókuszreszelékkel. A tésztát osszuk ketté. A gyúródeszkára tegyünk folpackot vagy sütőpapírt, szórjuk meg kókuszreszelékkel és nyújtsuk ki rajta téglalap alakúra és kb fél cm vékonyra az egyik adag tésztát. Nyújtás közben a tészta tetejére is szórjunk egy kevés kókuszt, hogy ne ragadjon, vagy tegyünk a tetejére is sütőpapírt/folpackot és úgy nyújtsuk ki. A kinyújtott tésztát kenjük meg a krém felével, majd rakjuk ki a hosszabbik szélén a szélétől 1-2 cm-re hosszában a magozott és levétől jól kinyomkodott meggyel, így feltekeréskor a meggy a tekercs közepére kerül. A folpack segítségével szorosan tekerjük fel és formázzuk rúddá. Ugyanígy nyújtsuk, kenjük, formázzuk a másik rudat is. Ha kész, tekerjük folpackba mindkettőt és rakjuk a fagyasztóba pár órára, utána szépen szeletelhető. Én a tejet gyakran tea és feketekávé keverékével váltom ki, illetve egy evőkanál baracklekvárt is gyúrok a tésztához, így még ízletesebb. A fenti adagból 2 nagy és 4 kisebb kókusztekercs lesz. Fagyasztóban nagyon sokáig eláll, de tejmentesen készítve hűtőben is tárolható 1-2 hétig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése