Oldalak

Női szeszély (Váncza recept), sütőporos tésztával

A recept a "A mi süteményes könyvünk" c. Váncza szakácskönyvemből való. 



Legfinomabb sajtosrúd (Rózsika receptje)

Hozzávalók:

72 dkg rétesliszt

25 dkg margarin

6 evőkanál zsír

2 db tojássárgája

3 dkg friss élesztő

15 dkg trapista sajt

1 nagy pohár (330 gr) tejföl fele

1 evőkanál só

1 dl tej

Összeállítjuk az anyagokat a fele reszelt sajttal. Negyed órát pihentetjük a tésztát, majd kinyűjtjuk derelyevágóval feldaraboljuk, tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Szép sárgára sütjük.

A 6 evőkanál zsír az 6 csapott evőkanál legyen. Élesztőből elég 2-2,5 dkg is. 20! dkg trapista sajt felét belegyúrni a tésztába, a maradékot rászórni a tojással lekent rudakra.




Joghurtos zöldborsós pulykatokány

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg csíkozott pulyka tokányhús

45 dkg zöldborsó (friss, vagy 1 üveg konzerv vagy 1 tasak fagyasztott)

10 dkg füstölt szalonna

2 dkg liszt

2 kis pohár natur joghurt

1 kis fej vöröshagyma

5 dkg vaj

bors

petrezselyem zöld (elmaradhat)

A húst sózzuk, borsozzuk, majd a vajon megpirítjuk. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a szintén apróra vágott vöröshagymát, hozzáöntjük a húshoz és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót. Mikor a hús és a borsó is puha, ráöntjük a liszttel kikevert joghurtot és összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk egy kis petrezselyem zölddel. Tésztát adunk hozzá.




2023/11/01

Darázsfészek - élesztő helyett sütőporral

A régi, budapesti Sütőporgyár élesztőmentes darázsfészek receptje az 1950-es évekből: