Tóth mama egyik régi receptje:
Oldalak
Legfinomabb sajtosrúd (Rózsika receptje)
Hozzávalók:
72 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
6 evőkanál zsír
2 db tojássárgája
3 dkg friss élesztő
15 dkg trapista sajt
1 nagy pohár (330 gr) tejföl fele
1 evőkanál só
1 dl tej
Összeállítjuk az anyagokat a fele reszelt sajttal. Negyed órát pihentetjük a tésztát, majd kinyűjtjuk derelyevágóval feldaraboljuk, tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Szép sárgára sütjük.
A 6 evőkanál zsír az 6 csapott evőkanál legyen. Élesztőből elég 2-2,5 dkg is. 20! dkg trapista sajt felét belegyúrni a tésztába, a maradékot rászórni a tojással lekent rudakra.
Joghurtos zöldborsós pulykatokány
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg csíkozott pulyka tokányhús
45 dkg zöldborsó (friss, vagy 1 üveg konzerv vagy 1 tasak fagyasztott)
10 dkg füstölt szalonna
2 dkg liszt
2 kis pohár natur joghurt
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg vaj
só
bors
petrezselyem zöld (elmaradhat)
A húst sózzuk, borsozzuk, majd a vajon megpirítjuk. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a szintén apróra vágott vöröshagymát, hozzáöntjük a húshoz és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót. Mikor a hús és a borsó is puha, ráöntjük a liszttel kikevert joghurtot és összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk egy kis petrezselyem zölddel. Tésztát adunk hozzá.