Oldalak

2016/06/03

Meggyes (cseresznyés, szilvás) pite

Hozzávalók:
35 dkg liszt
17 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
2 kanál tajföl


tetejére kevés tejföl vagy felvert tojás
 

A hozzávalókat összegyúrjuk, két egyforma cipócskát készítünk belőle és hűtőbe tesszük. 
Elkészítjük a tölteléket:
1 kg meggyet vagy cseresznyét, szilvát kimagozunk, összekeverjük 15 dkg cukorral, kevés fahéjjal,
15 dkg kekszmorzsával (vagy őrölt dióval, zsemlemorzsával).

Az egyik tésztát kinyújtjuk és egy közepes méretű, kikent, kilisztezett tepsibe helyezzük, majd rásimítjuk a tölteléket, Befedjük a másik kinyújtott tésztával. Villával megszurkáljuk és egy kevés tejföllel megkenjük. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sül. Kicsit hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.


Úgy is készíthetjük, hogy a szilvát kimagozzuk, megmossuk, egy lábosban, kevés cukorral és egy kis fahéjjal összerottyantjuk de csak éppen addig, míg engedett egy kis levet. A szilvákat a morzsával bőven megszórt tésztára halmozzuk és elegyengetjük, majd ugyan úgy rá a másik tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése