Oldalak

2013/10/02

Női szeszély - Tóthmama receptje

A LEGFINOMABB női szeszély - ahogy anyósom készíti :)

Hozzávalók:
300 g sima liszt, 130 g vaj, 1 kanál porcukor, 4 tojássárgája, 30 g élesztő, 6 kanál tej, egy csipetnyi só, gyümölcsíz, 30 g mandula (mama mindig diót használ)

Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját
és a tejben egy csipetnyi sóval feloldott élesztőt. A kidolgozott tésztát lisztezett deszkán kisodorjuk, és kikent tepsibe tesszük. Egy órát pihentetjük, hogy kissé megkeljen. Azután megkenjük gyümölcsízzel, betakarjuk a habbal, és meghintjük durvára vágott mandulával. Mérsékelt tűzön sütjük. A megsült és kihűlt tésztát felszeleteljük.

Tojáshab: 4 tojásfehérje, 200 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
A tojásfehérjéből vert kemény habba beleszórjuk a porcukrot meg a vaníliás cukrot, és újra keményre felverjük. A hab ne legyen híg. Jó átvágyat !






2 megjegyzés:

  1. Az én nagymamám is készített hasonló süteményt, igaz, mandula nélkül, de annak HABOS PITE volt a neve...

    VálaszTörlés
  2. Erre (is) mondják, hogy "ahány ház, annyi szokás" :)
    Főként a sütemények között van sok olyan nálunk is, ami még családon belül is különböző neveken ismert.

    VálaszTörlés