A LEGFINOMABB női szeszély - ahogy anyósom készíti :)
Hozzávalók:
300 g sima liszt, 130 g vaj, 1 kanál porcukor, 4 tojássárgája, 30 g élesztő, 6 kanál tej, egy csipetnyi só, gyümölcsíz, 30 g mandula (mama mindig diót használ)
Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját
és
a tejben egy csipetnyi sóval feloldott élesztőt. A kidolgozott tésztát
lisztezett deszkán kisodorjuk, és kikent tepsibe tesszük. Egy órát
pihentetjük, hogy kissé megkeljen. Azután megkenjük gyümölcsízzel,
betakarjuk a habbal, és meghintjük durvára vágott mandulával. Mérsékelt
tűzön sütjük. A megsült és kihűlt tésztát felszeleteljük.
Tojáshab: 4 tojásfehérje, 200 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
A
tojásfehérjéből vert kemény habba beleszórjuk a porcukrot meg a
vaníliás cukrot, és újra keményre felverjük. A hab ne legyen híg. Jó átvágyat !
Az én nagymamám is készített hasonló süteményt, igaz, mandula nélkül, de annak HABOS PITE volt a neve...
VálaszTörlésErre (is) mondják, hogy "ahány ház, annyi szokás" :)
VálaszTörlésFőként a sütemények között van sok olyan nálunk is, ami még családon belül is különböző neveken ismert.