Oldalak

2013/09/16

Nagykőrösi aprópecsenye

Hozzávalók 6 személyre
1kg pulyka felső comb filé vékony csíkokra darabolva (mint a tokányhoz)
sárga és zöld hüvelyű bab
sárgarépa
zölborsó (ezek egyforma mennyiségben)
1 doboz csemegekukorica

1 nagy paradicsompaprika
só, bors, pirospaprika, egyéb fűszer ízlés szerint
étolaj
kőrösi ketchup vagy 1 kis doboz kőrösi sűrített paradicsom
1,5 kg krumpli
6-8 db csemegeuborka apróra darabolva

A babokat "konzervméretűre" daraboljuk - vagy eleve konzerv (vagy fagyasztott) zöldségeket használunk.
A sárgarépát és a paprikát felkockázzuk.
A pulykahúst kevés olajon jól átsütjük, kiskanálnyi pirospaprikával megszórjuk, ízlés szerint fűszerezzük, kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk-sütjük. Ügyeljünk, hogy egy kis szaftja maradjon!
A zöldségeket - az uborka és a kukorica kivételével - ízlés szerint fűszerezve puhára pároljuk, a végén hozzáadjuk a paradicsompürét (ketchupot), a kukoricát és összerottyantjuk.
A megtisztított, vékony hasábokra darabolt krumplit olajban kisütjük.

A készre sütött szaftos húst összekeverjük a zöldségekkel, belekeverjük az apróra darabolt uborkát is és a sült krumplival tálaljuk (ezzel is összeforgathatjuk)


Eredeti recept leírásom - levédve :) 

Nagykőrösi aprópecsenye Ágnes:) módra
  2009-01-27 15:03:45, kedd
 
  
 Nagykőrösi aprópecsenyém receptje

Halleluja ! Újra "ép"  a net, TVN sem kekeckedik (jaj, csak el ne kiabáljam  ) úgyhogy itt a receptje a napokban általam kreált  (szerény vagyok, amúgy  ) finom egytálételnek .
Tudomásom szerint nincs ilyen "helyi specialitás", csak ki kellett gondolni, mik a város ismert, neves élelmiszerei: zöldborsó, zöldbab, kukorica, sárgarépa, sűrített paradicsom, vagy ketchup és az UBORKA - amíg "élt" a konzervgyárunk, addig ez nem is volt kérdés.
+ a pulyka ! Sokan nem is tudják, hogy a II. v.háborút megelőzően Nagykőrös Angliába irányuló pulykaexportja igen jelentős volt !  -
(Nagykőrösön Benedek József és fia 1870-ben alapított gyümölcs és baromfiexport céget.
A brit királyi udvar és a londoni elit karácsonyi pulykáját is ez a Benedek-cég szállította.
Az 1930-as években a vállalkozás évente már mintegy 200 ezer pulykát értékesített Angliában.)

szóval a receptem:

Nagykőrösi aprópecsenye Ágnes:) módra

hozzávalók 6 személyre
1kg pulyka felső comb filé vékony csíkokra darabolva (mint a tokányhoz)
sárga és zöld hüvelyű bab
sárgarépa
zölborsó (ezek egyforma mennyiségben)
1 doboz csemegekukorica
1 nagy paradicsompaprika
só, bors, pirospaprika, egyéb fűszer ízlés szerint
étolaj
kőrösi ketchup vagy 1 kis doboz kőrösi sűrített paradicsom
1,5kg krumpli
6-8db csemegeuborka apróra darabolva

A babokat "konzervméretűre" daraboljuk - vagy eleve konzerv (vagy fagyasztott) zöldségeket használunk.
A sárgarépát és a paprikát felkockázzuk.
A pulykahúst kevés olajon jól átsütjük, kiskanálnyi pirospaprikával megszórjuk, ízlés szerint fűszerezzük, kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk-sütjük. Ügyeljünk, hogy egy kis szaftja maradjon!
A zöldségeket - az uborka és a kukorica kivételével - ízlés szerint fűszerezve puhára pároljuk, a végén hozzáadjuk a paradicsompürét (ketchupot), a kukoricát és összerottyantjuk.
A megtisztított, vékony hasábokra darabolt krumplit olajban kisütjük.

A készre sütött szaftos husit összekeverjük a zöldségekkel, belekeverjük az apróra darabolt uborkát is és a sült krumplival tálaljuk (ezzel is összeforgathatjuk)

JÓ ÉTVÁGYAT !
yaskane = Ágnes :)




 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése