Oldalak

2013/03/25

Húsvéti nyuszilinzer

Hozzávalók:
40 dkg liszt
fél cs. sütőpor
2 tojás
20 dkg Liga margarin
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
citromlé

A lisztet elkeverjük a sütőporral és az átszitált porcukorral majd elmorzsoljuk a belereszelt margarinnal.
Hozzáadjuk a felvert tojást, amibe belekevertük a vaníliás cukrot a citromhéjat és egy kevés citromlevet.
Tésztává gyúrjuk, majd letakarva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Ezután a tésztát jól belisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd nyuszi, csibe, virág stb formákkal kiszúrjuk. Sütőlemezre rakjuk és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt, kettőt-kettőt pikáns lekvárral összeragasztunk. A linzereket díszíthetjük házilag készített színes marcipánnal vagy citromos fondannal is.

Hamis marcipán:
1 dl tej
35 dkg porcukor
10-10 dkg rétes és sima liszt
12, 5 dkg vaj
2 tk mandulaaroma
ételfesték

A tejet összekeverjük a cukorral és felforraljuk, hogy gyöngyözzön. Beledolgozzuk a liszteket és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekavarjuk a vajat, az aromát és pár csepp ételfestéket.
Ha kész, rögtön a sütire öntjük és gyorsan elkenjük.

Citromos fondant:
10 dkg porcukrot egy kis tálba szitálunk és alaposan kikeverünk 1-2 kanál citromlével. Mint egy sűrű, fényes mártás, olyannak kell lennie. Ha nem citromos fondant szeretnénk, akkor citromlé helyett használhatunk 1 kanál víz és pár csepp aroma/ételfesték keverékét is.

Mielőtt a marcipán vagy fondant megköt a linzerünkön, szórhatunk rá színes díszítőcukrot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése