Oldalak

2012/05/16

Egyszerű és finom, olcsó sajt házilag

Házi trappista sajt, reszelhető.  
Hozzavalók:
1 liter 3,5% os tej (de a legjobb a friss tehéntej), 1 evőkanál só, 3 db tojás, 20 dkg 20 %-os tejföl. 
Elkészités. 
A tejet a sóval jó forróra felmelegítem. Míg melegszik, a tojást a tejföllel simára keverem, majd a forró tejhez ömtöm. Addig keverem, amíg be nem túrósodik. Akkor leszűröm egy textilpelenkába.  Ha nincs, lehet gézt is használni. Jól kinyomkodom belőle a levét. Kis tálba rakom és a tetejére egy kistányért teszek és egy fél téglával lesúlyozom. 1 éjszakát a konyhapulton pihen. Reggel kicsomagolom, ha jött volna ki belőle még lé, azt kicsurgatom és még fél napot a hűtőbe hűtöm, folpackkal leborítva. Kész is. Szeletelhető és reszelhető. Kóstolni kell, mert aki sósabban szereti még fél evőkanál sót tehet bele.
Ennyi hozzávalóból kb 35-40 dkg sajt lett.
A TVN-en kaptam ezt a receptet.

Ezt a házilag is elkészíthető sajt receptet pedig még régen a network-ön kaptam.

Hozzávalók:
1 liter aludt tej
10 dkg trappista sajt
1 db tojás
6 dkg zsír
25 dkg liszt
kevés só

A hozzávalókat összekeverve egy nagy edénybe habosra kavarva gőz fölött sűrűre főzöm / 20-25 perc/ Vizezett formába öntöm, pl. őzgerinc, jénai tál, tortaforma stb. Ha kihűlt, tálcára kiborítom és hagyom szikkadni. 1-2 napig kenhető, 3-4 napig szelhető, később reszelhető. Száraz, hűvös helyen csomagolás nélkül formából kiborítva tárolható.
Főzés közben ízesíthető kolbász darabokkal, vagy snidlinggel, v. foghagyma krémmel, bármivel amit szeretünk a sajtban. Nagyon egyszerű és finom, olcsó sajtunk van így.


(Nem tudom, hogy mennyire válnak be ezek a receptek, a gyűjteményemben már régóta meg vannak, de még nem próbáltam ki.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése