Oldalak

2012/04/09

Húsvéti narancsos kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 tojás, 1 dkg élesztő, 1/2 csomag sütőpor, 3 dl tej, kevés só, ízlés szerint egy narancs reszelt héja + 1 csomag vaníliás cukor vagy cukrozott narancshéj.

Elkészítés: 

az élesztőt a langyos, cukrozott tejjel, 1 evőkanál liszttel elkeverjük, majd meleg helyen 15-20 percig kelesztjük. Egy tálba szitáljuk a langyos lisztet és hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a 3 tojást és a cukrozott narancshéjat. Annyi tejet adunk hozzá, amennyi közepes keménységű tésztához szükséges, majd a tésztát jól kidolgozzuk. Menet közben az olvasztott vajat ráöntjük a tésztára és beledagasztjuk.
Amikor sima és hólyagos a tészta, letakarjuk és 1 órán át kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk, megsodorjuk, befonjuk, közepes méretű kivajazott tepsibe helyezzük. (Előtte a fonatokat belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.) Közepesen meleg sütőben 40-50 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése