Oldalak

2011/12/15

RÓZSIKA csíkos (diós-mákos-kakaós) sütije

Hozzávalók egy közepes tepsihez

A tésztához:
3 x 1,5 dl tejföl (3 kis pohár)
3 x 1 tojás
3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 x 5 evőkanál liszt
3 x 5 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál darált mák
5 evőkanál darált dió

A krémhez:
1 liter tej
10 evőkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor (eredetileg 25 dkg)

A tetejére:
Pár evőkanál darált dió, csokireszelék, tortadara, kókuszreszelék stb. és fél szem diók

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Három egyforma sütőpapír darabot vágunk. Az elsővel kibéleljük a tepsit. 1 egész tojást habosra keverünk 5 evőkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evőkanál lisztet és a mokkáskanál szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evőkanál darált diót. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az első tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az első adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsibe új adag sütőpapírt teszünk, és a mákos masszát az előzőhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben.
A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt, vagyis a búzadarát. Addig főzzük kevergetve, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, érdemes az edényt hideg vízbe állítani, hogy gyorsabban hűljön. A vajat habosra keverjük a cukorral , és mikor a tejbegríz kihűlt, akkor azt is belekeverjük.
A krémet háromfelé osztjuk. A tepsiben maradt kakaós tésztát megkenjük. Ráborítjuk a mákosat, és a második réteg krémet is rákenjük. A diós megy a tetejére, de a sorrenden lehet változtatni, attól függően, mit teszünk a tetejére.
Végül a sütemény tetejét is megkenjük a harmadik adag krémmel, és rászórjuk a darált diót, a csokireszeléket, vagy ami van. A fél diók is jól mutatnak rajta. Hűtés után vágjuk kockákra.
Ha kevesebb krémet készítünk, akkor a felső tésztaréteget elég ha meghintjük porcukorral, de anélkül is finom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése