Oldalak

2011/11/28

Csókakői kolbászleves

Csókakői kolbászleves, ahogy én készítem :

Kb. negyed kiló házi füstölt kolbászt (bőrét lehúzzuk) felkarikázunk és kevés olajon átsütünk. A kolbászkarikákat kiszedjük majd a visszamaradt paprikás olajon megfonnyasztunk egy fej apróra vágott vöröshagymát .
Felöntjük 1 l vízzel vagy húsleveslével. Beleteszünk kb 25dkg zöldbabot, ugyanannyi zöldborsót, ízlés szerinti mennyiségben kockára vágott krumplit, sárgarépát, gyökérzöldséget, karalábét.
Zúzott fokhagymával, köménnyel, paprikakrémmel, babérlevéllel, petrezselyemzölddel fűszerezzük, megsózzuk. Puhára főzzük. Közben 1 kis pohár tejfölt kb 2 ek. liszttel, kevés vízzel, citromlével és mustárral csomómentesre keverünk. A levesből egy merőkanálnyit a tejfölös habarásba rakunk, simára keverjük, majd a fövő levesbe öntjük. 2-3 percig lassú tűzön főzzük, ezalatt a leve kissé besűrűsödik.
Legvégül visszatesszük a levesbe a sült kolbászkarikákat, összeforraljuk, ha szükséges, utánafűszerezzük, végül egy kevés tárkonnyal ízesítjük.
Személyenként 1-2 buggyantott tojást készítünk. A tojásokat a tányérba rakjuk, rámerjük a forró levest, és (ízlés szerint) tejföllel bőségesen meglocsolva tálaljuk.




2 megjegyzés: