"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/03/01

Almás linzer pite/torta

Hozzávalók 1 pités tálra

A tésztához:

30 dkg liszt 

20 dkg vaj vagy sütőmargarin

10 dkg porcukor

fél bio citrom reszelt héja 

1 közepes tojás 

csipetnyi só


A töltelékhez:

1 kg alma

10 dkg cukor 

1 teáskanál őrölt fahéj 

1 jó evőkanálnyi vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő

szükség szerint zsemlemorzsa


A tetejére a lekenéshez:

1 kisebb tojás 


Elkészítés:

A lisztet a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és egy pici sóval elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, mert ha megolvad a vaj a kezünk melegétől, nagyon ragad a tészta. Ha összegyúrtuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és apróra felkockázzuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a pudingport és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. 

A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk. 

Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. (Néha előfordult, hogy lemászik a tészta a sütötál oldaláról picit, de ilyenkor fél időnél egy kiskanál segítségével lehet visszanyomkodni, olyankor már félig megsült a tészta és simán ott is fog maradni, ezért érdemes picit figyelni rá)

Ha félig megsült a tészta, kivesszük a sütőből és ráhalmozzuk és szépen elegyengetjük a tölteléket. Ha az alma nagyon leves még, nyugodtan keverhetünk bele 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét, illetve kis szíveket is szúrhatunk ki, amivel díszíthetjük a "tortánkat". Lekenjük egy felvert tojással és mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, szépen szeletelhető. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk. Ez most elmaradt, illetve"torta" lett az almás linzer :)  

Recept: Mimi rácsos almás pitéje













Sütőtökös rakott pulykamell

 Hozzávalók:

fél kg pulykamell

fél kg sütőtök

fél kg köret tészta

3 evőkanál étolaj

1 pohár tejföl

2 tojás

2 dl víz

2 evőkanál liszt + kevés víz

só, bors, fűszerek ízlés szerint

20 dkg reszelt sajt

A tésztát a szokott módon kifőzzük. Közben a húst és a meghámozott sütőtököt kisebb kockákra vágjuk. A húst a felforrósított olajon addig pirítjuk, amíg egészen ki nem fehéredik. Hozzáadjuk a sütőtök kockákat, azzal is pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük kevés vízzel, ízlés szerint fűszerezzük és puhára pároljuk. A tejfölből, lisztből egy kevés vízzel habarást csinálunk. Hozzáadjuk a tejfölt és 2 felvert tojást, az egészet simára keverjük és ráöntjük a megpuhult húsra. Összeforraljuk, majd az tésztával együtt összeforgatjuk. Vékonyan kiolajozunk egy sütőtálat, elegyengetjük benne a húsos tésztát, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg kicsit meg nem pirul a teteje. 







Lecsós csirkecomb


Hozzávalók 6 személyre:

6 db egész csirkecomb, 2 kg paprika, 1-2 erős paprika (elhagyható), 1 kg paradicsom, 4 fej hagyma, 2 csapott evőkanál édes piros paprika, 3 evőkanál házi zsír, só, bors ízlés szerint

A csirkecombokat gázláng fölött megpörköljük egy kicsit, majd mérettől függően ketté vágjuk.és a húsokat besózzuk. Egy lábasbanzsírt olvasztunk, a felszeletelt hagymát belerakjuk és megfonnyasztjuk. Erre rakjuk a csirkecombokat, amit a hagymával félig megfőzünk. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és a paprikát. Megszórjuk piros paprikával, szükség szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Ízlés szerint nokedlivel, tarhonyával, tésztával tálaljuk.






2023/02/17

Jót egyél, hogy jól legyél! : receptek az egészséges élethez

Egy nagyon jó kis recept füzet került ma a kezembe. 

Huber Erzsébet: Jót egyél, hogy jól legyél! : receptek az egészséges élethez

Egészséges és egészség helyreállító ételek receptgyűjteménye, nem csak vegetáriánusnoknak.

A recept füzet pdf formátumban letölthető innen





Pár érdekes recept

Nyers kenyér

(gluténmentes, gabonamentes, élesztőmentes)

Hozzávalók: 1 db nagyobb alma vagy répa, 10 dkg dió, 30 dkg őrölt lenmag, 10 dkg őrölt szezámmag, 1 tk só, útifűmaghéj, víz, aszalógép (ennek hiányában légkeveréses sütő).

Elkészítés: A szezámmagot, lenmagot ajánlatos néhány percig lassú tűznél, állandó keverés mellett pirítani. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Miután kihűlt, kávédarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk az almát reszelve, sót, útifűmaghéjat és annyi vizet, hogy formálható gombócot kapjunk. Egy őzgerincformát papírral vagy fóliával kibélelünk és belenyomkodjuk a masszát, hogy a formát felvegye. Rövid ideig szikkadni hagyjuk, majd papírral együtt kivesszük és miután a papírt lehúztuk róla, felszeleteljük. A kenyérszeleteket aszalógépben, vagy villanysütőben melegen tartó programon 2 órán át aszaljuk. Minél szárazabbra aszaljuk, annál tovább eláll. Ha különböző formájú kenyereket szeretnénk, akkor ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és formákkal kiszaggatjuk, így aszaljuk.


Gazpacho (nyers leves)

Hozzávalók: 1000 g érett paradicsom, negyedelve, 50 g zöld kaliforniai paprika, darabolva, 40 g vöröshagyma, 70 g uborka, csíkosra hámozva, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. citromlé, 1 tk. só, 50–70 g olívaolaj, 8 db jégkocka.

Díszítéshez: cukkini, sárgarépa, kaliforniai paprika, paradicsom, hagyma

Elkészítés: Minden összetevőt tegyük a turmixgép kelyhébe. Először fél percig közepes fokozaton daraboljuk a zöldségeket. Kicsit pihentessük a gépet, majd a legerősebb fokozaton 2–3 percig turmixoljuk a pürét, hogy minél selymesebb állaga legyen. Hűtőben min. egy órát érleljük az ízeket. Apró kockákra vágott nyers zöldségekkel tálaljuk. Adhatunk hozzá kenyérkockát is.


Olajos magokból készült tej receptje

Hozzávalók: 10–15 dkg olajos mag áztatva (dió, kókuszreszelék, kesudió, mandula), 1 ek. méz, csipet só, 1l víz

Elkészítés: A magot a mézzel, sóval és kevés vízzel (max. 200 ml) krémesre turmixoljuk, majd fokozatosan higítjuk. Sima állagot szűréssel kaphatunk. A visszamaradó masszát pedig felhasználhatjuk kenyérbe, péksüteményekbe.


Növényi tejföl készítése (Vegitejföl) – alaprecept

Hozzávalók: 1 csésze napraforgómag, 1/3 csésze frissen facsart citromlé, ¼ csésze vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ½ teáskanál só, 1+1/4 csésze víz.

Elkészítés: Turmixoljuk össze a hozzávalókat krémes állagúra. Sós ételekhez tejfölként használjuk. Ha kefirt akarunk vele helyettesíteni, akkor kicsit több citromlé kell bele. Sokkal finomabb a tejfölünk, ha nemcsak napraforgómagból készítjük. Csinálhatjuk kesudióból és mandulából is. De keverhetjük is: pl. a kesudiót és a napraforgót. Rakott ételek tetejére kesudió vagy mandula javasolt, esetleg keverve napraforgóval. A csak napraforgóból készült vegitejföl szürkés színe a rakott ételek tetején megsülve a „beton-ra” emlékeztet, míg a szép fehér kesudió, mandula, vagy kevert magok nagyon esztétikusak.

A növényi tejfölök nagyon táplálóak és finomak. Elkészítésük egyszerű, kb. 10 perc, de ebben az időben már benne van a hagyma hámozás, a citromcsavarás és a turmixkehely elmosogatása is. Felhasználható levesekhez, főzelékekhez (+ kukoricakeményítő), egytálételekhez, azaz minden területen kiváltható vele a tejföl.

Tanács: az olajos magvakat felhasználás előtt néhány órára, vagy egész éjszakára áztassuk vízbe!


Diós olívapástétom

Hozzávalók: ¼ csésze magozott olívabogyó, 1 csésze dióbél, ½ csésze víz, 1 tk. frissen facsart citromlé, 1 mokkáskanál fokhagyma-granulátum, 1 evőkanál szárított zellerlevél.

Elkészítés: Turmixoljuk el alaposan a hozzávalókat annyi vízzel, hogy könynyen kenhető, krémes masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha nem elég sós ízt adott az olívabogyó tartósításánál használt só, adjunk hozzá ízlés szerint sót.


Zabkeksz

Hozzávalók: 150 g zabpehely, 50 g rizsliszt, 50 g tönkölybúza liszt, 50 ml olívaolaj, 80 ml víz, 6 ek. méz, ½ tk. szódabikarbóna (vagy foszfátmentes sütőpor) 1 csipet só.

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kinyújtjuk és formára vágjuk (pl. négyzet vagy korong). 180oC-on 15–20 percig kell sütni. Lehet a tésztához keverni diót, mandulát, aszalt gyümölcsöt és kókuszreszeléket is, hogy gazdagabb legyen a keksz.


Sült zöldségek

Hozzávalók: spárga, cukkini, padlizsán, hagyma, fokhagyma, Vitó ételízesítő.

Elkészítés: Tepsibe teszem a zöldségeket, megsózom fűszersóval, megsütöm. Meg lehet locsolgatni egy kis szójaszósszal vagy fokhagymás sós vízzel. Ízlés szerint lehet sütni, ahogy szeretjük. 


Zöldséges vagdalt

Hozzávalók: 30 dkg kínai-kel, 20 dkg cukkini, 2 répa, negyed zeller, 30 dkg zabpehely, 1 csésze tökmag, 1 csésze napraforgó, 1 ek Vitó, só.

Elkészítés: A magokat megpirítjuk, ledaráljuk. A zöldségeket lereszeljük. Mindent összekeverünk és tepsibe tesszük. 200 oC-on 30–40 percet sütjük. Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni, akkor zabpehelyliszt helyett rizsliszt, kölesliszt vagy kukoricaliszt, vagy száraz hüvelyes lisztje pl. sárgaborsó, lencse, vöröslencse ajánlott.


Lángos

Hozzávalók: tört krumpli, zabpehelyliszt, só.

Elkészítés: A főtt tört krumpli hideg legyen, mert így kevesebb lisztet vesz fel és puhább lesz a lángos. Mindig a krumplihoz képest tegyük hozzá a zabpehely lisztet, hogy lágy pogácsa állagot kapjunk. 2 cm-re kinyújtjuk és szaggatjuk vagy csak késsel kockázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 150–180 °C-on sütőben fél órát sütjük. Félidőben megfordíthatjuk. Még melegen fogyaszthatjuk lekvárral vagy vegitejföllel



2023/02/06

Rakott csirke


Hozzávalók:

50 dkg csirkemell

10 dkg bacon

10 dkg vaj

10 dkg liszt

3 dl tej

30 dkg burgonya

5 dkg brokkoli

2 db paradicsom

bors

10 dkg sajt (trappista)

5 dkg karfiol

5 dkg bab (zöld)

szerecsendió

A vajat felmelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és rántást készítünk belőle. Tejjel felöntjük, és csomómentesre keverjük. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. A burgonyát nagyon vékony szeletekre vágjuk. A csirkemelleket szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk. Éppen hogy csak elősütjük. A bacont is elősütjük.

Egy tűzálló tálba alulra burgonyaszeleteket teszünk. Kicsit megsózzuk. Rárakjuk a csirkét, majd arra a szalonnát. Erre megy a zöldség. A paradicsomot karikára vágva tesszük rá. Ezt leöntjük a tejmártással. Tetejére sajtot reszelünk, és fél óráig sütjük 150 fokon.

Egyik kedvenc receptem 2010-ben a  YASKANE NAPLÓJA - Hoxa oldalamról.




2023/01/09

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

50 dkg lencse, só, 3-4 db babérlevél, olaj, 5evőkamál liszt, 1fej vörös hagyma, 3gerezd fokhagyma, 1kávéskanál piros paprika, tejföl, cukor, mustár, ecet

Elkészítése:

A lencsét este átválogatjuk és hideg vízben beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük 15 perc alatt - a beáztatott lencse hamar megfő. Közben elkészítjük a rántást - az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük kb 1 dl hideg vízzel és ízlés szerint tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és belekeverjük a kész lencsefőzelékbe.Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral, mustárral és/vagy ecettel ízesítjük.  Sült debreceni kolbásszal vagy hagymás sült (főtt) csülökkel tálaljuk.




Hamis puncs szelet

Sütünk egy 6 tojásos piskótát (egy kis vanília aromával ) a legnagyobb tepsiben (nálam 25x47), Ha kihűlt a piskóta, 3 részre vágjuk. Az egyiket felaprítjuk, hozzá tördelünk 6-8 db babapiskótát is és összekeverjük 1 jó evőkanálnyi holland kakaópor, (koffeinmentes) kávé, rumaroma, porcukor és sárgabarack lekvár ízlés szerinti keverékével (kóstolgassuk!) Alaposan összedolgozzuk.                        A lényeg, hogy egy nem száraz, de nem is túl szaftos masszát kapjunk.

A másik két piskóta lapot megkenjük (egy kevés rumaromával összekevert) sárgabarack lekvárral, és közé töltjük az előzőleg elkészített masszát. A süti tetejére sütőpapírt borítunk, arra egy nagyobb tálcát vagy tepsit, majd ráteszünk valami nehezéket (én 2 csomag kristálycukrot) és így, lenyomatva egy éjszakára hűtőbe, de mindenképp hűvös helyre tesszük, hogy tökéletesen összeérjen.

Másnap elkészítjük a mázat: jól kikeverünk 20 dkg porcukrot, ízlés szerint egy kevés rumaromát, vanília aromát és annyi befőtt meggylevet vagy málnaszörpöt, hogy egy jól kenhető, de nem túl folyós mázat kapjunk, rákenjük a sütemény tetejére és hagyjuk rákötni, csak utána szeleteljük.

(ötlet: Gluténmentes élet - blog)

Nekem a töltelék a két piskótalap között vékony, szaftos, de nagyon finom lett. A mázat könnyen, gyorsan fel lehetett kenni a süti tetejére, nagyon szépen terült, de másnapra itt-ott megrepedezett. Hogy szebb színű legyen, a mázba én kevertem 2-3 csepp epres ételfestéket.




2022/12/01

Narancslekváros-kakaós kevert süti

Hozzávalók:

1 tojás, 6 dkg zsír (vagy 10 dkg 60%-os sütőmargarin), 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 3 púpozott evőkanál kakaópor (20-22%-os), 2-2,5 dl tej, 5 evőkanál narancslekvár, esetleg egy kis narancs aroma (elhagyható)

Elkészítés: a száraz hozzávalókat - lisztet, sütőport és a kakaót összekeverjük. A cukrot, a narancslekvárt, a zsírt és a tojást habosra keverjük, végül a tejet is hozzá adjuk. A két masszát összekavarjuk. Előmelegített sütőben 180°C-on sütjük 25 percig (tűpróba fontos!). Porcukorral meghintve kínáljuk. Nagyon finom, szaftos, narancs ízű sütemény.

Ha kihűlt, ketté is vágjuk és megkenhetjük narancslekvárral, a tetejét akár csokimázzal is bevonhatjuk.

A süti alapja ez a recept.





Krumplis pogácsa - élesztő és sütőpor mentes

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 3 evőkanál só, 15 dkg zsír

A krumplit meghámozzuk, megfőzzük (a vízbe 2 evőkanál sót rakunk). Majd összetörjük, sót, lisztet, zsírt hozzáadjuk, összegyúrjuk. Kb 1 cm vastagra kinyútjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét becsíkozzuk. 200-220 fokon kb 15-20 percig sütjük.  Ezt a krumplispogácsát mi olajban szoktuk kisütni, de pontosan ugyanolyan finom sütőben sütve is - aki nem ehet olajban sült ételeket, annak tökéletes megoldás. 

Piroska illetve Mimi receptje.





Túrós-epres palacsinta

A szokott módon palacsintákat sütünk - a recept  itt olvasható.

Túró töltelék: fél kg krémesebb túrót egy mokkáskanál sóval, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral jól áttörünk. Hozzáadunk egy doboz natúr joghurtot, egy kevés reszelt citromhéjat és jól kikeverjük.

A kész palacsintákat megkenjük a túrótöltelékkel, kirakjuk eperrel, feltekerjük és jó sokat eszünk belőle. Szezonális, nyári recept ;)




2022/11/30

Tejszínes alma-banán desszert / Karácsonyi alma-banán desszert

Tejszínes alma-banán desszert

4 almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, gerezdekre vágjuk. Egy kisebb, vajjal kikent hőálló tálba szorosan lerakjuk az almaszeleteket, 1-2 evőkanál frissen facsart narancslével meglocsoljuk. 2 nagyobb banánt 3dl tejszínnel, 1evőkanál kanál cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral összeturmixolunk, az almákra öntjük. Tetejére kevés őrölt fahéjat szórunk. Előmelegített, forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.



2022/11/07

Vilmoskörtés cukkinilekvár

Hozzávalók

2,5 kg kockára vágott vagy lereszelt cukkini (a 2,5 kg a tiszta súly)

0, 5 kg (3 db) kockára vágott vagy lereszelt vilmoskörte 

50 dkg cukor

2 tasak vaníliás cukor

2 tasak dzsemfix super

2 vilmoskörte aroma

fél teáskanál őrölt fahéj

Fazékba tesszük a cukkinit és a körtét, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a cukrot, vaníliáscukrot és a fahéjat. Jól összekeverjük az egészet. Hozzáadjuk a dzsemfixet és felforraljuk. További 3 percig főzzük, ha szükséges, kicsit még mixelünk rajta, majd belekeverjük a vilmoskörte aromát. Azonnal befőttesüvegekbe adagoljuk és rácsavarjuk a tetőt. 10 percre fejre állítjuk az üvegeket, majd mehet a spájz/kamrapolcra. Nem kell száraz dunsztba rakni. Nagyon finom, kimondottan körte íze van.




2022/10/24

Kakaós-kókuszos kevert

 Hozzávalók

20×30 cm-es tepsi

Tésztához:

25 dkg liszt

1 db tojás

5 dkg olvasztott langyos vaj

1/4 liter tej

1 csomag sütőpor

25 dkg cukor

4 dkg kakaópor

2 csomag vaníliás cukor

csipet só

Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl tej

5 dkg kókuszreszelék

ízlés szerint rum

3 evőkanál cukor


Elkészítése

Először a pudingot főzzük meg, mikor lehúztuk a tűzről belekeverjük a cukrot, kókuszreszeléket, rumot vagy rumaromát, csipet sót. Kihűtjük.

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, kakaóporral, csipet sóval, belekeverjük a cukrokat, tojást, olvasztott vajat és végül a tejet.

Közepes méretű sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kanállal beleszaggatjuk a kihűlt pudingot. 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Amint kivettem a sütőből még megszórtam kókuszreszelékkel.

főzési idő: 10 min sütési idő: 25 min hőfok: 180 °C sütési mód: alul-felül sütés 

Ezt a kókuszos-pudingos kakaós szeletet Mimi e recept alapján sütötte.







Macaron

Hozzávalók:

175 gramm mandula liszt (finomra őrölt mandula, NEM zsírtalanított liszt!!!!!)

135 gramm porcukor

110 gramm tojásfehérje

a sziruphoz pedig:

150 gramm kristálycukor

38 gramm víz 

Mimi készítette e videó alapján.









Mimi 3 hozzávalós csokis keksze


Hozzávalók:

110 g étcsoki

20 g liszt

20 g kukoricaliszt

A csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük a kétféle lisztet, csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát, és 8 kis rózsát nyomunk belőle sütőpapírra. 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük őket, és kész is vannak a kekszeink. Recept innen










Áfonyás és körtés kevert süti

 Hozzávalók: 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 0,5 bögre olaj, 1 csomag sütőpor, 1 db tojás

+ csoki, gyümölcs (most áfonya, körte és mazsola), fagyasztott gyümölcs, magvak ( most dió, mandula)..stb. bármi amit szeretnél.

Ha pedig kakaós tésztát is szeretnél, akkor a kettő bögre liszt helyett: 1,5 bögre liszt, 0,5 bögre kakaó por


Mimi és Olivér sütötték 




2022/10/20

Almás-zabpelyhes kókuszgolyó


Megtisztítok és lereszelek 1-2 almát. Összekeverem annyi aprószemű zabpehellyel, amennyit felvesz.  Mézzel és őrőlt fahéjjal vagy Nesquick kakaóporral ízesítem. Kb 10 percig állni hagyom, majd a masszából  kisebb gombócokat formálok, amiket megforgatok kókuszreszelékben. Nagyon finom, egészséges, vegán, gyorsan elkészíthető, sem sütni, sem főzni nem kell. 




2022/10/18

Hamis piskóta / bögrés piskóta

Mérce egy 2 dl-es bögre

Hozzávalók: 2 db tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, fél bögre olaj, 2 bögre liszt, 1 tasak sütőpor

Elkészítése: a tojásokat felütjük (nem kell szétválasztani!) és először a cukorral jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tejet és az olajat, ezekkel is keverjük, majd jöhet bele a sütőporral átszitált liszt. Miután mindent egyben kikevertünk, sütőpapírral bélelt közepes méretű (20x30 cm) tepsibe öntjük a tésztát és előmelegített sütőben közepes hőfokon kb fél órát sütjük. Tűpróba fontos! Kihűlés után, mint a rendes piskótát, tölthetjük ízlés szerinti krémmel vagy egyszerűen csak lekvárral.

Ez a hamis piskóta kevésbé esik össze sülés után, mint a sok tojásból készült valódi piskóta.



2022/09/19

Kakaós piskóta

Hozzávalók:

6 tojás

3 púpozott evőkanál cukor

2 evőkanál rétesliszt

3 evőkanál finomliszt

1 evőkanál kakaópor

1 mokkás kanál sütőpor

A tojások fehérjét felverjük, a sárgáját habosra verjük a cukorral. A lisztekhez hozzákeverjük a sütőport, majd hozzákeverjük a tojássárgájához. Végül hozzászitáljuk a kakaóport, és hozzákeverjük a tojásfehérjét, és mehet a tortaformába. Sütési hőfok: 170 °C





2022/09/16

Mimi rácsos almás pitéje

Hozzávalók: 1 pités tálra


A tésztához

300 g búzaliszt (BL55)

200 g vaj

100 g porcukor

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)


A töltelékhez

1 kg alma

60 g cukor - nád

1 teáskanál fahéj (őrölt)

1 evőkanál étkezési keményítő


A tetejére

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)


Elkészítés

A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk.

Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, majd mehet alufóliába és a hűtőbe legalább fél órára

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a keményítőt, és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk. 

Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. (Néha előfordult, hogy lemászik a tészta a sütötál oldaláról picit, de ilyenkor fél időnél egy kiskanál segítségével lehet visszanyomkodni, olyankor már félig megsült a tészta és simán ott is fog maradni, ezért érdemes picit figyelni rá)

Ha félig megsült ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét.

Ha szeretnénk a maradék tésztából a pite szélét is díszíthetjük. 1 felvert tojással megkenjük. Mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Porcukorral meghintve tálaljuk, ha kihűlt szeletelhetjük.

recept innen









Üveges lecsó télire

Üveges lecsó télire - ahogy anyu készítette

Hozzávalók:

4 kg zöldpaprikához számítunk 1 kg paradicsomot, 8 kisebb fej vöröshagymát és  50-60 dkg zsírt

+ ízlés szerinti mennyiségű sót

A zsíron üvegesre dinszteljük (pirítani nem szabad!) a félkarikára vágott vöröshagymát, majd beletesszük a negyedekbe vágott paradicsomot és a kicsumázott, felszeletelt paprikát. Ízlés szerint megsózzuk és födő alatt teljesen puhára pároljuk. Ezután tisztára mosott és teljesen száraz üvegekbe töltjük, azokat rögtön lezárjuk és másnapig száraz dunsztba rakjuk. 

A fenti mennyiségből 8 nagyobb üveg lecsó lett. Én most egy kisebb, zsenge cukkinit is beledaraboltam, kb 10 perccel azelőtt, hogy készre főtt a lecsó.

Télen, mikor felbontunk egy üveggel, a tetején ott a zsír - ez konzerválja! - Ebből egy keveset leszedhetünk és más ételekhez felhasználhatjuk - jó ízt ad nekik.. A felmelegített lecsót aztán pirospaprikával fűszerezzük és bármilyen lecsós ételt készíthetünk belőle, olyan, mint a friss. Csak zsírral jó, olajjal nem annyira, az hamarabb megavasodik (szerintem).