"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/04/30

Meggyes-rumos-babapiskótás szelet / Ilona meggyes

recept a Brokkoli blogomból

Fanta szelet

Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
12 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 tasak sütőpor
1 dl étolaj

Krém:
50 dkg túró
25 dkg vaj
25 dkg porcukor

Zselé:
7 dl Fanta szénsavas üdítő ital
8 dkg cukor
2 tasak vaníliás pudingpor

Elkészítés:
Kikeverjük a kakaós tésztát és sütőpapiros tepsiben megsütjük.
A túrót áttörjük, a porcukorral és vaníliás cukorral jól kikavarjuk majd hozzáadjuk a kihabosított vajat. Rákenjük a kakaós piskótalapra és hűtőbe tesszük. A fantából, pudingporból és cukorból főzött krémet, zselét készítünk, majd langyosra hűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be. Miután kihűlt annyira, hogy a túrós tölteléket nem olvasztja meg, rákenjük a túrókrém tetejére. Hűtőben pihentetjük minimum egy órát, csak azután szeleteljük.




Egyszerű bögrés sütemény

3 dl-es bögrével számolva
Hozzávalók
1 bögre liszt
1 bögre tej
3/4 bögre cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás
fél tasak sütőpor
+ ízlés szerint lehet még hozzá adni 3/4 bögre mákot, diót, mogyorót vagy kókuszreszeléket is

Elkészítése:
A tojást a cukrokkal és a tejjel elkeverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport (és az egyéb ízesítő anyagot) majd egy fakanállal hozzákeverjük a tejes masszához.
Kivajazott, lisztezett tepsiben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.

Kakaós bögrés:
Hozzávalók:
25 dkg vaj
2 bögre cukor
1/2 bögre víz
4 evőkanál kakaópor
1 tasak vaníliás cukor
1 bögre rétesliszt
1/2 bögre finomliszt
1 tasak sütőpor
4 tojás

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk a cukorral, a vízzel, a kakaóval és a vaníliás cukorral. Amint folyós
lesz, 1 bögrével félreteszünk belőle. A többihez hozzáadjuk a tojásokat és a liszttel elkevert
sütőport. Kivajazott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 percig
sütjük. Miután kisült még azon melegében villával megszurkáljuk és rálocsoljuk a félre tett kakaós
keveréket.


2019/04/29

Szilvalekváros papucs

recept a Brokkoli blogomból


Egyszerű, gyors sajtkrémes pogácsa (borzas, szakállas pogácsa)

Hozzávalók:
1 adag kész pogácsa
1 vaj (10 dkg)
1 tömlős krémsajt (natúr vagy tejszínes ízű)
5-10 dkg sajt apróra reszelve (régen Hóvirág, ahelyett jó az Anikó is)
pár evőkanál tejföl
só, csipetnyi bors
+ a tetejére 10 dkg reszelt sajt

A krém hozzávalóit alaposan kikeverjük.
A ketté vágott pogácsákat megtöltjük a krémmel (úgy jó, ha kicsit kinyomódik) és a tetejükre is kenünk egy keveset. Reszelt sajtban megforgatjuk (az oldalukat is).





Kókuszkrémes keksztekercs

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
3-4 evőkanál cukrozatlan kakaó
2 evőkanál rumaroma
20 dkg porcukor
3-4 dl tej

A töltelékhez:
4 evőkanál liszt
2 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A kekszet a kakaóval és a porcukorral összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és a rumaromát. Összegyúrjuk, hűtőbe tesszük fél órára.
A töltelékhez a tejet a liszttel és a vaníliás cukorral állandó keverés mellett sűrűre főzzük, a margarint a porcukorral krémesre keverjük, beledolgozzuk a kókuszreszeléket, majd a kihűlt krémhez adjuk.
A kekszes masszát kókuszreszelékkel megszórt folpackra ujjnyi vastagon rásimítjuk, rákenjük a krémet, és a fólia segítségével feltekerjük. Még plusz megszórhatjuk kókuszreszelékkel, és fogyasztásig fagyasztóba tesszük.
(facebook sütis csoportban kapott "szuper" recept, nekünk nem igazán ízlik. Nálunk ez a menő)






2019/04/24

Csokis szelet


Hozzávalók:
a piskótához:
6 tojás
cseppnyi ecet
13 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 tasak sütőpor
1 csipet só
12 dkg cukor

a krémhez:
4 tojás
18 dkg cukor
1 tasak csokoládés pudingpor
rum aroma
25 dkg margarin
1 tábla étcsokoládé

Elkészítés:
A piskótához egy keverő tálba szitáljuk a lisztet, kakaóport, sütőport, egy csipet sót és elkeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a fele cukormennyiséggel kihabosítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csepp ecettel és a maradék cukorral.
Az átszitált lisztes keveréket elkeverjük a cukros tojássárgájával, majd lazán, széles mozdulatokkal hozzákeverjük több részletben a felvert tojásfehérjéhez, hogy a hab ne törjön össze, de egy egységes állagú elegyet kapjunk.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben előmelegített sütőben, 175 C fokon sütjük. (Tűpróba.)

A krémhez az egész tojásokat, a cukrot, a pudingport és rumaromát egy lábosba tesszük, robotgéppel elkeverjük. Egy másik lábasban felrakunk vizet forrni (Annyi vizet teszünk bele, hogyha az első lábast ráhelyezzük, ne érje víz az alját = gőzfürdő.). Amikor a víz szép lassan, gyöngyözve forr, ráhelyezzük a másik lábast, és robotgéppel kb. 15-20 percig magas fokozaton keverjük, addig, míg a krémünk kissé kifehéredik, és be nem sűrűsödik. Levesszük a gőzről.
Mikróban a kockákra tördelt csokoládét felolvasztjuk, majd ezt is hozzákeverjük. a krémhez, kihűlésig keverjük a robotgéppel. Végül a szobahőmérsékletű margarinnal összekeverve kibabosítjuk. Hűtőben, vagy fagyasztóban pihentetjük addig, míg a piskótánk kihűl. (15-20perc). időközönként átkeverjük, minél többször, annál finomabb lesz!
Kihűlés után a piskótát három részre vágjuk vízszintesen, betöltjük, tetejére ropogós csokimázat teszünk (vagy tetszés szerint díszítjük). Forró vízben mártott és szárazra törölt késsel szeleteljük.
Először a csokoládén jelöljük ki a vágás felületet, utána vágjuk át a tésztát.
Csokitorta főzött krémmel receptje.




Lekváros-krémes mézes

Mézes krémest nem csak Karácsonyra lehet sütni.

Tészta:
2 kanál mézet, 15 dkg cukrot, 1 tojást, 5 dkg zsírt, 3 kanál tejet, 1 kávéskanál szódabikarbónát gőz fölött kb.5 percig kavarunk. Beledolgozunk 50 dkg lisztet. A tésztát 4 felé osztjuk, egyenként vékonyra kinyújtjuk és sütőlapon vagy tepsi hátulján világosra sütjük.

Krém:
25 dkg margarint 10 dkg cukorral kikeverünk. 2 kanál lisztet 2 dl tejjel felfőzünk.
Ha kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel.

Összeállítás:
Az első tésztalapot megkenjük krémmel, ráborítjuk a második lapot, ezt bőven megkenjük barack lekvárral. Harmadik lap, krém, negyedik lap. Tetejére olvasztott ét tortabevonót kenünk.
Minimum 1 napot hűtőben, spájzban tartjuk, hogy a mézes lapok megpuhuljanak, csak utána lehet szépen szeletelni.




Retró húsvéti szendvics



Hozzávalók:
zsúrkenyér
vaj vagy Ráma margarin
főtt-füstölt házi sonka
főtt tojás
Piros Arany
csemege uborka
retek
zöldpaprika
paradicsom

A kenyér szeleteket megvajazzuk, mindegyikre teszünk 1-1 szép szelet főtt sonkát, 2 karika főtt tojást, ízlés szerint 1-2 szelet uborkát, retket, paprikát és paradicsomot. A főtt tojás karikákra 1-1 pötty Piros Aranyat nyomunk. Az egészet megszórjuk bőven reszelt sajttal.
A régi ünnepek, ízek emlékére...de már nem olyan, mint mikor anyu készítette... :(





2019/04/20

Fokhagymás csodapecsenye

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg pulyka felsőcomb filé
1,5-1,5 dl paradicsomlé, sör, tej, étolaj
2 csapott teáskanál ételizesítő
4 gerezd fokhagyma
só, bors
25 dkg reszelt sajt

Összekeverjük a paradicsomlét a sörrel, tejjel és olajjal, a nagyon apróra vagdalt fokhagymával és a vegetával. Egy tepsit kikenünk egy kevés olajjal, belerakjuk az előkészített (sózott, borsozott) hússzeleteket. Rálocsoljuk a mártást. Befedjük alufóliával és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a hús megpuhul. Ekkor levesszük a fóliát és a húst bőven megszórjuk reszelt sajttal, amit rápirítunk a pecsenyénkre. Nagyon finom, omlós lesz a hús. Sütőben sült répával és hasáb burgonyával tálaljuk.
(régi receptem felújítva)




2019/03/25

Sajtos pogácsa

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
2 dl tejföl
1 kávéskanál só
20 dkg reszelt sajt a tetejére

Ezt összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk és jó, ha pár órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, 
pogácsaszaggatóval apróra kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon aranysárgára sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a sajt megég, megkeseredik a tetején ! 





Spenót tükörtojással (cseh recept)

Hozzávalók:
1 kg spenót, fokhagyma, só, 1/2–1 liter tej, kb. 4 evőkanál zsemlemorzsa, étolaj, 3 evőkanál finomliszt, 2 tojás
Az étolajból és a finomlisztből rántást készítünk, a fokhagymát rózsaszínre pirítjuk benne, és a megfőzött, összeturmixolt spenótot hozzáadjuk. Tejjel felengedjük, majd zsemlemorzsával sűrítjük. Ha szükséges még tejet adunk hozzá, végül sót és 2 egész tojást is belekeverünk.
Személyenként 1–2 tükörtojást sütünk, és főtt burgonyával tálaljuk.








2019/03/13

Dunahullám 4.

6 tojás sárgáját 30 dkg cukorral fehéredésig keverünk.
Hozzá adunk 1 dl étolajat, 2 dl vizet, 30 dkg lisztet (1 kk szódabikarbonával) és végül a tojások keményre vert habját.
A tészta felét kikent, lisztezett tepsibe öntjük, a másik felébe 2 evőkanál kakaóport keverünk és ezt ráöntjük a világos tésztára. Kirakjuk lisztbe forgatott meggyel. Lassú tűznél sütjük.
Krém: 6 dl tej (vagy 3 dl tej + 3 dl meggybefőtt lé), 2 tasak puncsos vagy vaníliás pudingpor 1 kocka Ráma margarin, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor.
A pudingokat megfőzzük, ha kihűlt összedolgozzuk a cukrokkal habosra kevert Rámával.
Tetejére csokimázat kenünk (vagy reszelt csokit szórunk).




2019/02/25

Meggyes-pudingos piskóta - Meggyes dunahullám 3.

Hozzávalók:
2 tojás
25 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tasak sütőpor
16 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
pici só
1 üveg meggybefőtt

Krém:
4 dl meggybefőttlé (ha kevesebb, vízzel pótoljuk)
15 dkg cukor
2 tasak vaníliás pudingpor
20 dkg margarin
csokimáz, a tetejére

Elkészítése:
a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a pu­ha margarint, lisztet, sütőport, sót, tejet. Kikeverjük, ketté vesszük, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaót .
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, váltakozva, hogy márványos tésztát kapjunk. A tetejére szórjuk a lecsöpögtetett meggyet, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Közben a meggylében a cukor­ral megfőzzük a pudingo­kat.
Ha kihűlt, belekever­jük a puha vajat, és jól kikavarjuk.
A kihűlt piskóta tetejé­re kenjük a pudingos masszát, majd bevonjuk valamilyen csoki mázzal.



Szalagos fánk


Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
2 dkg élesztő,
2 evőkanál porcukor,
6 dkg vaj, (én TEA vajat használok hozzá)
5 tojássárgája,
2 evőkanál rum, (Rendes RUM-mal)
késhegynyi só,
3 dl tej,

Sütéshez: 1 liter olaj

Elkészítés: A lisztet langyosítsuk meg, a helység, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen.
1,5 dl langyos tejjel az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel fél sűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, a kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a megolvasztott vajat, a lisztet, a sót, a rumot és annyi langyos tejet, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük.
Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 30 percen át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papírra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
Sarkady Katika "emlék receptje" 





Joghurtos fánk

Sarkady Katika néhai kedves barátnőm "emlék receptje" 

Nagyon egyszerű, alig kell hozzá valami! Fiam hallotta a kórházban, amikor a cukrát állították be.
Tehát ezt még cukrosok is ehetik . . . mértékkel!!!

Hozzávalók: 1 pohár joghurt, 15 dkg liszt, 1 tojás, fél sütőpor, csipet só.
Elkészítése: az anyagokat összekeverem, egy kicsit pihentettem, majd bő olajban (egy evőkanálnyi mennyiséget szaggatok az olajba, hagyok helyet a növekedéshez) kisütöm.
Nagyon sok lesz belőle, lekvárral, vanillin cukorral megszórva, vagy fahéjjal . . .
vagy ami van otthon! 





Túrótorta liszt és cukor nélkül

Hozzávalók:
250 g zsírszegény lágy túró
275 g zsírszegény tehéntúró (darabos állagú)
4 ev.kanál joghurt
3 db tojás
1 csomag vanília ízű puding
2 ev.kanál kakaó
ízlés szerint gyümölcs
ízlés szerint édesítő

Elkészítés menete
A krémtúrót és ,,darabos" túrót kézi mixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a 4 evőkanál joghurtot és a pudingport. Ha már a krém kellően krémes, folyamatos turmixolás mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd végül a krémet ízlés szerint édesíthetjük (esetleg aromát is használhatunk).
Az elkészült krémet két részre osztjuk: a krém 2/3-át félretesszük, a maradék 1/3-hoz pedig hozzákeverjük a kakaót.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
Elkezdjük a rétegezést. A kakaó nélküli és kakaós krémet apránként, felváltva, a forma közepébe öntve rétegezzük. A kakaó nélküli krémmel kezdjük, és addig folytatjuk, míg a krém el nem fogy. ,,Öntésenként" körülbelül fél csészényit öntünk a tortaformába. (Az elkészítés során minél tovább turmixoljuk a krémet, annál cseppfolyósabb lesz, és annál könnyebben lehet a formába önteni. Azonban vigyázzunk arra, hogy a krém ne legyen túlságosan folyékony, mert akkor nem sül meg.)
A tortát 175 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Ezután a sütő hőmérsékletét levesszük 150 °C-ra és további 30 percig sütjük.
A megsült tortát kivesszük a sütőből, megvárjuk, míg kihűl, majd hűtőszekrényben tároljuk.
Meg is csináltam . . .Hamar el is fogyott! 

Sarkady Katika "emlék receptje" 





Mézes-fahéjas almatorta


Hozzávalók
A tésztához:
400 g liszt
20 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál hideg víz
1 csipet só
6 g sütőpor
A töltelékhez:
80 dkg hámozott, darabokra vágott alma
1 db citrom
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál méz
40 g vaníliás pudingpor
3 evőkanál sűrű sárgabaracklekvár
A tetejére kenéshez:
1 evőkanál baracklekvár

Elkészítés
70 perc+pihenés
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk,feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját, az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vaníliás pudingport és a lekvárt.
A tortaformát kibéleljük sütő zsírpapírral, a tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta.
Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük. Hézagosan fedjük be, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
190 C-ra melegített sütőben 40 percig sütöttem. Sütés félidejében a tetejét letakartam alufóliával. A megsült torta tetejét még forrón lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki,ha kihűlt,levehetjük a kapcsos részt.
Az enyém ilyen lett, de nem nagyon volt ideje kihűlni 

Sarkady Katika "emlék receptje"