"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/01/31

Édes-savanyú csirke gazdagon


Hozzávalók:
fél kg csirkemell felkockázva (most pulykamellből készítettem)
2 evőkanál olaj
1 kisebb vöröshagyma apróra kockázva
1 zacskó mirelit vegyes kínai zöldség
(vagy 1-1 kisebb répa, paradicsom, paprika és 5 dkg gomba kis darabokra vágva)
1 doboz ananászkonzerv a levével együtt
2 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál kechup
1 evőkanál rizsliszt
1 darabka friss gyömbér lereszelve (vagy 1 kiskanál őrölt gyömbér)

Elkészítése:
A hagymát az olajon megdinsztelem. Hozzáadom a húst és fehéredésig pirítom. Felöntöm egy kevés vízzel és ráöntöm az ananász levét is. Ha félig puha a hús, akkor a zöldségeket és a kockázott ananászt hozzáadom. Közben az ízesítőket összekeverem és a kapott szószt ráöntöm a csirkére és lefedve készre főzöm. Ha túl sűrű, felöntöm még egy kis vízzel. Szükség esetén utóízesítem.
Rizzsel tálalom.




2019/01/30

Legényfogó

Sarkady Katikától  régi kedves tvn-es barátnőmtől kaptam már nagyon régen ez a finom kis aprósütemény receptet is - ismét egy "emlék-recept" tőle 




Hozzávalók:
50 dkg liszt, pici só
4 kávés kanál sütőpor
25 dkg Rama vaj
25 dkg cukor
1 csomag vanillincukor
2 db tojás

Elkészítés: A lisztet a sütőporral összekeverjük, meg a pici sóval. A lisztbe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük a cukrot, vanillincukrot, a tojásokat. Villa segítségével a cukorból és tojásból sűrű pépet keverek, majd ráteszem a kockára vágott hideg Rama vajat, betakarjuk ezt az oldalán levő liszttel és összegyúrjuk az anyagokat.
Tányérra teszem, beteszem a hűtőbe hűlni. Majd kihűlés után csak a fele tésztát nyújtom ki lisztezett deszkán 3 mm-es vastagságúra. Kiszaggatom, tepsire teszem és kisütöm. Annyira gyorsan megsül, hogy alig van ideje az embernek a következő tepsivel kiszaggatni . . .

Nagyon finom apró süti lesz belőle! 5-6 tepsivel lesz ebből az adagból. Jó vendégváró!
Van, amikor időm engedi lekvárral összeragasztok belőle - van egy különleges lekvár, amit Anyósomtól tanultam - Meggy-málna lekvár - kimondottan erre a sütire csináltam a lekvárt - nagyon pikáns íze van!
Amit összeragasztottam lekvárral, az már el is fogyott!   Nem baj, majd csinálok egy újabb adagot . .

"Katika oldalán
2011-11-25 03:59:35, péntek 
T.né Ági ( yaskane@tvn.hu ) megköszöntött névnapomra, tetszik Áginak a Legényfogó recept, nyugodtan vidd el Ági, azért raktam ki!"
Nyugodtan elviheted . . . sőt, akármelyiket, van bőven, válogathatsz belőlük kedvedre . . . nem is kell megjelölni, ezek mind kipróbált receptek ez a Legényfogó még az Anyósomtól van . . . már 30 éve sütöm minden jeles alkalomra, meg hogy legyen valami nasi a szekrénybe, ne érjen meglepetés, ha jön valaki hozzánk . . .






2019/01/24

Kurkumás gyömbértea

A gyömbértea elkészítése friss gyömbérgyökérből:
Hozzávalók:
- 5 cm-es gyömbérgyökér, meghámozva, finomra reszelve
- 2,5 dl víz
- ízlés szerint kurkuma és méz

Elkészítése:
A vizet felforralom, hozzáadom a gyömbért és 5 percig takarék lángon forralom.
Ezután leszűröm, kurkumával és mézzel ízesítem. Melegen fogyasztom.
(A tea nem csak frissen reszelt gyömbérgyökérből, hanem szárított gyömbérporból is készíthető.)



Figyelmeztetés!
Semmiképp ne használjon fel 4 grammnál több gyömbért naponta, mert a túlzott gyömbérfogyasztás negatív hatásokkal (pl. a gyomorégéssel, gyomorforgással) jár. Legyen a gyömbérrel óvatos akkor is, amennyiben veseköve volt és gyógyszeres kezelés alatt áll, vagy vérhígító gyógyszert szed. Terhes kismamák (reggeli émelygésre), illetve magas vérnyomásban szenvedők kizárólag orvosi jóváhagyás mellett, fokozott körültekintéssel alkalmazzák!


2019/01/23

Zöldséges tejfölös kenőkrém

Egy nagy pohár tejfölt elkeverünk ízlés szerint majonézzel, sóval, borssal, kevés piros arannyal is ízesítjük. Ebbe belekeverünk lereszelt sárgarépát, apróra vágott sonkát, sajtot, és igen apróra vágott hagymát meg egy kevés petrezselyemzöldet. Hűtőben pihentetjük egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek, majd pirítósra, kiflire kenve fogyasztjuk.






Betyárleves

Hozzávalók:
1/2 kg sertéslapocka (lehet pulykacomb filé is)
2 nagyobb szál sárgarépa
2 szál gyökérzöldség
1 kisebb zellergumó
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg csiperkegomba
1 csokor kapor
1 fakanálnyi sertészsír
1 evőkanálnyi fűszerpaprika
só, bors

a habaráshoz
1 evőkanál finomliszt
1 kis pohár tejföl

Elkészítés:
a húst kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon pár percig "pörköljük". Közben szükség szerint kevés vizet adunk hozzá.
A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket meg a gombát és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ha szükséges, még ízesítjük gulyáskrémmel, vegetával..
Ha már a zöldségek is félig megfőttek, csipetkét főzünk a levesbe. Ha az is megfőtt, a kaprot apróra vágjuk és a levesbe szórjuk.
A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Friss kenyérrel kiadós egytálétel.
Csipetke helyett apró galuskákat is főzhetünk a levesbe.
hozzávalók:
2 tojás
5-6 evőkanál finomliszt (szükség szerint)
2-3 ek víz (szükség szerint)
1 csipet só
A tojást pár kanál vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Mikor a levesben majdnem megfőtt már minden, egy teáskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
Gomba helyett most kelbimbó és karalábé került a levesbe.






2019/01/22

Tejszínes-paradicsomos gomba

Tejszínes-paradicsomos gombaragu/ Kínai étel

Hozzávalók:

60 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 citrom leve
1 kis paradicsompüré
tengeri só
2 evőkanál olaj
1 kiskanál majoranna, kakukkfű, fehérbors
1 evőkanál pirospaprika, liszt
2 evőkanál tejszín
2 dl víz
2 babérlevél

Elkészítés:
Az olajon az az aprított hagymát megpirítjuk, erre rátesszük a szeletekre vágott gombát a citrom levét és gyakori kevergetés közben addíg pároljuk, míg a leve majdnem elforr.
Ekkor rátesszük a sót, a fűszereket és a paradicsompürét.
Ha a gomba megpárolódott akkor a lisztből, a vízből és a tejszínből habarást készítünk és ráöntjük a ragura és összeforraljuk.
Kifőtt tésztával tálaljuk.

Pár éve, kedves barátnőmtől Valikától  sir  kaptam ezt a receptet.

Emese gyümölcskenyér kuglófja - Pompás gyümülcskenyér




És ahogy Emese készíti:
A piskóta alapot általában így csinálom, de fehér liszt helyett durumbúza lisztet használok, sőt 60 g helyett általában dió, mogyoró, vagy mandula őrleményt.
Rakok bele durvára őrölt magvakat is.
Aszalt gyümölcs bármi lehet, nem fontos a recept szerinti összetételt és mennyiséget használni.
Nekem van kuglóf sütő formám, abban szoktam megsütni. A nagy kuglóf formában dupla mennyiséggel kell csinálni. Eddig én is abban sütöttem, de kaptam ezt a kicsit, azóta ebben sütöm.


A csokimázat pedig ebből készítettem vajjal. Tényleg más az íze mert nagyobb a kakaó tartalma.





2019/01/11

Töltött tojások csicseriborsó-bab-lencse saláta ágyon - Szilveszteri óra :)

Hozzávalók a salátához
1 doboz csicseriborsó konzerv
1 doboz lencse konzerv
1 doboz vegyes bab konzerv
1 fej lilahagyma
1 evőkanál kacsazsír
só, cukor

A hagymát megtisztítom, vékony laskára vágom. A kacsazsíron megdinsztelem, majd ráöntöm a levüktől leszűrt konzerveket (egy keveset azért hagyok rajtuk). Elkeverem, ízlés szerint kevés sóval és cukorral ízesítem, átforralom.

Hozzávalók a töltött tojáshoz:
6 db tojás
tejföl
majonéz
mustár
só, bors

A tojásokat keményre főzöm, megtisztítom, félbevágom. A sárgákat egy kis tálban összetöröm és  elkeverem 1-1 kanálka tejföllel, majonézzel és mustárral, ízlés szerint kicsi sóval, borssal fűszerezem. Ezt a krémet visszatölöm a fehérjékbe.

A lencsesalátát egy kerek tálra halmozom kicsit elsimítom. Körben elhelyezem rajta a félbevágott töltött tojásokat, amikre pirosarannyal vagy ketchuppel számokat "írok".  Paprika szeletből óramutatót teszek rá.



Sárgadinnye marhasonkával

Hozzávalók:
1 kisebb sárgadinnye
1 csomag főtt-füstölt marhasonka
1 karambola
1 csomag szeletelt füstölt sajt

A sárgadinnye héját levágjuk, a húsát vékony szeletekre vágjuk. Mindegyiket betekerjük 1-1 szelet főtt-füstölt marhasonkába. Tányérra helyezzük a füstölt sajtszeleteket, mindegyikre teszünk 1-1 sonkás dinnyeszeletet és vékonyra vágott karambola szeletekkel díszítjük.
Nagyon finom (nem csak a szilveszteri asztalra való) előétel.






Meggyes piskóta

Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 tasak sütőpor
4 tojás
20 dkg Ráma margarin
20 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só
40 dkg friss vagy fagyasztott meggy kimagozva (vagy 1 nagy üveg magozott meggybefőtt)

A lisztbe elvegyítem a sütőport és a sót. A tojások fehérjét kemény habbá verem.
A margarint a cukrokkal jól kikeverem, hozzá adom a tojások sárgáját és azzal habosra keverem. Hozzá adom a sütőporral elkevert lisztet, majd lazán beleforgatom a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe öntöm. Tetejére rászórom a kimagozott meggyet és előmelegített sütőben, 175 fokon 35-40 percig sütöm (tűpróba!) Ha kihűlt, kockákra vágom és porcukorral megszórom a tetejét.





2018/12/18

Omlós lekváros rudacskák

Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 sütőmargarin (25 dkg)
1 kispohár tejföl
csipetnyi só

A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap vékony téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik szélére vékony csíkban kemény szilvalekvárt, vagy sütésálló lekvárt teszünk, hajtunk rajta egyet, levágjuk és feldaraboljuk egyforma kis rudakra. A maradékkal is ugyan így járunk el. Előmelegített sütőben világosra sütjük. Még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk.
A hókiflihez hasonló, omlós, sokáig elálló, száraz aprósütemény. Karácsony előtt 1-2 héttel már elkészíthető, ha marad belőle, Szilveszterre is jó.





Egyszerű hókifli

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tasak sütőpor
2 tasak vaníliás cukor
1 csipetnyi só
20 dkg zsír
2-3 dl tejföl (20%-os)

A sóval, sütőporral és vaníliás cukorral elkevert lisztet összemorzsoljuk a zsírral és annyi tejfölt adunk hozzá, amennyivel összetudjuk állítani a tésztát. Először kemény, a tészta, de nem kell megijedni. Jól kidolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk, nagyobb méretű kerek szaggatóval kiszurkáljuk, ízlés szerint lekvárral, mákkal, dióval vagy gesztenyével töltjük. Előmelegített sütőben csak addig sütjük, míg a kiflicskék alja egy kis színt kap. A sütőből kivéve, még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.






2018/12/14

Bagaméri kapros lepény

Grádné Jolika, régi kedves TVN-es blogtársam receptje:

Bagaméri születésű vagyok.
A Bagaméri kapros lepény receptjét Édesanyám Szarka Mariska nénitől kapta.
2 dkg élesztőt felfuttatok kevés langyos tejben és félkiló lisztel, 3 dl enyhén sós vízzel összedolgozom.
Kelesztés után kinyújtva 2 x hajtogatva,olajjal megkenve, pihentetés után vagdalt, párolt, sós kaporral megkenve feltekerem kalácsként és ropogósra sütöm.
A tetejét olajjal megkenve, bevagdosva szép pirosra sül.
Túróval gazdagíthatjuk, mindenképp nagyon finom.
Vannak receptek interneten is. Megszoktam nézni és összevetem az enyémmel. pl ezt

Meggyes-mákos szelet

Tészta hozzávalói:
30 dkg liszt, 5 dkg cukor, fél tasak sütőpor, 15 dkg margarin, 2 tojássárgája, fél dl tej

Ezeket összegyúrjuk, ketté vesszük, az egyiket kinyújtjuk és egy közepes méretű tepsibe rakjuk.

Elkészítjük a tölteléket:
összedolgozunk 15 dkg cukrot, 5 dkg margarint, 20 dkg darált mákot, 2 dl tejet, 10 dkg lisztet+1 csomag vaníliás pudingport+ fél tasak sütőport és végül beleforgatjuk a két tojás keményre vert habját (tegyünk bele egy kávéskanál citromlét).

A tepsiben lévő tésztát megkenjük valamilyen pikánsabb ízű lekvárral (pl darabos meggylekvár, esetleg vegyes gyümölcsíz), rákenjük a mákos krémet, megszórjuk magozott meggyel és beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal. Megszurkáljuk, közepes hőfokon megsütjük.

Ha kész, teljesen kihűtjük, majd ezzel a csoki mázzal vonjuk be:
összemelegítünk 6 dkg margarint, 8 dkg porcukrot, 1 evőkanál tejet, 1 evőkanál kakaót és 2 púpozott evőkanál csokis pudingport.





2018/12/12

Túrós kuglóf

Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt
15 dkg cukor
2 tojás
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
késhegynyi só
mazsola

szóráshoz vaníliás porcukor

A túrót krumplinyomón átpaszírozzuk. A sütőport elvegyítjük a liszttel. A puha margarint habosra kavarjuk a cukrokkal és egy pici sóval. Hozzá adjuk a tojásokat, ezzel is jól kikavarjuk, majd felváltva hozzá adagoljuk a túrót és a lisztet. Ízlés szerint keverhetünk bele 5 dkg megmosott, kevés lisztben megforgatott mazsolát is. A tésztát jól összedolgozzuk, majd margarinnal kikent, lisztezett kuglóf formába öntjük. Előmelegített sütőben kb 50 percig sütjük (gáz 3. fokozat, villany 180 fok).
Langyosra hűlve meghintjük vaníliás porcukorral. Vajjal/lekvárral fogyasztjuk.

saját készítésű ananász lekvárral ettük



2018/12/10

Hagymás-sajtos-tejfölös csirkemell torta

Hozzávalók
kb 1 kg csirkemell filé
2-3 csomag szeletelt bacon szalonna
20 dkg füstölt-főtt tarja
30 dkg füstölt trappista sajt
1 közepes db vöröshagyma
sültcsirke fűszersó, étolaj
1 nagy pohár tejföl

Elkészítés:
A csirkemellet vékony szeletekre vágom, kiklopfolom. A fűszersót egy kevés olajban elkeverem és vékonyan bekenem vele a húst. A hagymát megtisztítom és vékony szeletekre vágom. A sajtot lereszelem. A tejfölt egy kevés fűszersóval kikeverem.

Egy nagyobb jénai tál alját teljesen kibélelem a baconnal úgy, hogy a szélei lelógjanak az edényről.
A hússzeletek harmadát rárakom, erre rászórom a hagymakarikák felét és beborítom a füstölt tarja szeletek felével. Ezt megkenem a tejföl harmadával és megszórom reszelt sajt harmadával. Ismét hús, hagyma, sonka, tejföl, sajt, végül a maradék hús. Erre rákenem a maradék tejfölt, rászórom a sajtmaradékot és ráhajtogatom a bacon lelógó széleit. Beborítva, előmelegített sütőben, közepes tűznél kb 1 órát sütöm. Mielőtt már majdnem kész, leveszem a jénai fedelét, hogy a szalonna megpiruljon. Ha kész, visszateszem rá a fedelét, erre kiborítom/átfordítom, így az alsó fele kerül fölülre és addig visszateszem a sütőbe, amíg az is szép színt kap. Díszítés képpen megszórom egy kevés reszelt sajttal és kolbász karikákkal kirakom (ez a "torta" még Dani 26. születésnapjára készült) és addig sütöm, míg ez is megpirul egy kicsit.
Hagyma helyet bármilyen (párolt) zöldségfélével vagy gombával készíthető.








Mandulatorta, ahogy a gyerekeim szeretik - Emese receptje

Hozzávalók

piskóta:
10 dkg mandula
4 tojás
10 dkg cukor (én barna nádcukrot és eritritet használok felesben és a kiírt 10 dkg helyett csak kb 7 dkg-ot használok- mi nem igazán szeretjük a túl édes sütiket)
5 cs. vaníliás cukor
5 dkg liszt (fehér liszt helyett durumbúza lisztet vagy magvak -mandula, dió, amerikai mogyoró- finom őrleményét használom)
1 tk. sütőpor
1/2 citrom reszelt héja (ezt én nem igazán szeretem, így nem is használom)
kevés citromlé

Krémhez:
50 dkg mascarpone
1 vaníliarúd (vaníliás cukrot használok és vanília aromát)
6 dkg porcukor (ez is barna cukor és eritrit felesben – 6 dkg helyett csak kb 4 dkg-ot használok)
2 ek. mandulalikőr (helyette mandula és rum aromát használok)
2,5 dl tejszín
1 lappos evőkanál zselatin
10 dkg ét tortabevonó
5 dkg mandulapehely (lehet helyettesíteni: durvára darált mandula, dió, mogyoró, esetleg kókusz
1 ek. kakaópor

Elkészítés

Piskóta:
A mandulát durvára daráljuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd beleforgatjuk a sütőporral, mandulával, citromhéjjal elvegyített lisztet. Apránként hozzáadjuk a citromlével keményre vert tojásfehérjét. Ramával kikent, kilisztezett 26 cm-es kapcsos formába tesszük és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 40 percig sütjük. A piskótát kivesszük a formából, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt én visszateszem a kapcsos formába.

Krém:
A zselatint 1 dl hideg vízbe pár percre beáztatom, majd lassú tűzön forrásig melegítem (forralni nem szabad)
A mascarponét a vaníliavelővel, a porcukorral és a mandulalikőrrel simára keverjük. Beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, a meleg zselatint -a zselatintól folyós lesz a krém ezért használom a tortasütő formát- és a krémet a kihűlt tortalapra simítjuk.
A tortabevonót vízfürdőn megolvasztjuk, hideg tepsi hátára simítjuk, és hűvös helyre tesszük. Ha megdermedt, csokiforgácsokat faragunk belőle. A mandulapelyhet aranybarnára pirítjuk, ezzel és a csokiforgácsokkal díszítjük a tortát, végül kakaóporral meghintjük. A mandula forgács helyett (ez szerintem nagyon drága) darált magvakkal díszítem.
A piskóta mennyiséget meg szoktam duplázni, így 2 soros tortát tudok belőle készíteni. A krém mennyisége még így is elég)
Minden szülinapra ezt szoktam készíteni, mert a gyerekeim nagyon szeretik. Minden egyes torta alapja ugyanaz, de mindig teszek bele valami pluszt. A magvakat szoktam keverni, vagy csak 1 fajtából készítem, vagy teszek hozzá kókuszt. Az ízeknek csak a fantáziánk szab határt.
Persze a díszítéssel ugyanez a helyezt. Én csak így hívom ezt a tortát:
„Ronda de nagyon finom”
Jó étvágyat hozzá!