"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/01/31

Régi idők receptjei

Régi receptek 1941-es és 1960-as évek újságjaiból

Guszti barátomtól kaptam még régebben ezeket a recepteket

Muszaka

MUSZAKA (húsos, görög) 6 személyre

Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, só, bors, 50 dkg krumpli, 50 dkg paradicsom (jobb a héj nélküli konzerv) , 2 nagy fej v.hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk.oreganó, 1 csomó petrezselyem, 2+1 ek. olaj + ami a sütéshez kell.
50 dkg darált hús (marha vagy bárány), 1 ek.paradicsompüré, 1 kk. cukor, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1,5 dl száraz fehérbor vagy vermut, 1+3 tojás, 15 dkg reszelt gouda vagy juhsajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, szerecsendió,

A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, hámozatlanul felkarikázzuk, 1 órára erősen besózzuk. A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk. A finomra vágott hagymákat 2 ek. olajon megfonnyasztjuk, rárakjuk a darálthúst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, cukrot, fahéjat, bort, zöldfűszert. Sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön fedő nélkül 10 percig pirítjuk, levét teljesen elfőzzük. Kihűtjük, majd összedolgozzuk 1 tojással, és a sajt felével. A besamelhez rózsaszínűre pirítjuk a margarinon a lisztet, simára keverjük a tejjel, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük. A maradék 3 tojást ketté vesszük, a sárgákat a besamelhez keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele kevés szerecsendiót. hozzáadjuk a maradék sajtot. A 3 tojásfehérjéből egy csipet sóval félkemény habot verünk, a leöblített, kinyomkodott padlizsánszeleteket beleforgatjuk, forró olajban, több adagban kisütjük (erős tűzön, hirtelen, pirosra). Papírtörlőre szedjük. A tepsit (tűzálló tálat) olajjal kikenjük, aljára karikázzuk a krumplit, sózzuk, beterítjük a padlizsán felével, rásimítjuk a húsos ragut, elkenjük rajta a besamel felét, rárakjuk a padlizsán másik felét, a felkarikázott paradicsomot, végül bevonjuk a maradék besamellel.  200 fokra előmelegített forró sütőben, középső rácson, kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük. Kockákra vágva tálaljuk.


minelly Habos almása

Almalekvár: 1.5 kg édes alma hámozva mérve. Az almát vékony kis háromszögekre vágom és 20 dkg cukorral felteszem főni. Addig főzöm, míg elfőtte az összes levét és szinte lekvárszerű, darabos marad nem lesz teljesen pépes. Ekkor hűlni hagyom. Én előző nap szoktam elkészíteni.

Sárga tésztához: 4 tojássárgáját kikeverek 10 dkg *zsírral, 6 *evőkanál cukorral, 2 dl tejjel. Majd hozzá keverek 6 evőkanál lisztet és 1 csomag sütőport. Ezt egy zsírozott lisztezett tepsibe terítem. Erre teszem rá az alma lekvárt.
(Én vajjal készitettem és 4 evőkanál cukorral én csak 1- 1  csomag sütőport használtam)

Barna tészta: 4 tojássárgáját kikeverek 10 dkg *zsírral, *6 evőkanál cukorral, 3 evőkanál kakaóporral és 2 dl tejjel. Majd hozzáadunk 6 evőkanál lisztet és 1* csomag sütőport. Majd ezt a masszát az almalekvár tetejére kenjük egyenletesen.
160 fokra előmelegítette sütőben majd nem teljesen megsütjük. Mikor a teteje megszilárdult és a tűre nem ragad akkor rákenjük a tojáshabot. Addig sütjük tovább míg a hab szépen meg nem pirul és szárad.  A tésztát ekkor kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.

Tojáshab: 8 tojásfehérjét habbá verjük 12* (én 10 e.k) kanál cukorral és kevés citromlével.

Csoki máz: 3 dkg vajat felolvasztunk, majd hozzákeverünk 2 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál cukrot. Majd ezt a mázat csak rácsurgatjuk a süti tetejére.

*én tettem a csokimázba még, amikor egy kicsit meghűlt 1 tojásfehérjét és némi vizet is és kikevertem, amig még kissé folyós maradt  és szép fényes lett.
Ezt csorgattam rá a tetejére.
Vajjal készitettem a sütit és a S+Barna tésztákhoz csak 4-4 e.kanál cukrot használtam, illetve fél-fél csomag sütőport.
minelly-től, régi kedves Picasa-s ismerősömtől sok éve (2011-ben) kapott receptem.
 






2018/01/30

Babapiskótás mézes krémes

Mézes lapok :
1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej
- ezeket összefőzzük, majd beledolgozunk 40 deka lisztet amibe 1 evőkanál kakaóport és 1 tasak sütőport kevertünk. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk és sütőlapon vagy tepsi hátulján, közepes hőfokon 2 lapot sütünk.

Krém :
1 l tej
3 tasak vaníliás pudingpor
4 tasak vaníliás cukor
25 dkg Ráma margarin
20 dkg porcukor
A krémhez a pudingport a vaníliás cukrokkal kevés tejben elkeverjük, majd a többi tejjel felöntve sűrű krémmé főzzük.Teljesen kihűtjük.
A margarint habosra kavarjuk a porcukorral és összedolgozzuk a kihűlt pudingkrémmel.

Töltelék :
egy csomag babapiskóta
2 dl tej
rum vagy rumaroma (helyettük jó pl befőtt meggy leve is, én most azzal készítettem)

A sütemény összeállítása:
Az egyik mézes lapra rákenjük a krém felét. A rumos tejbe mártogatott piskótákat szép sorban rárakjuk. Erre rákenjük a krém maradékát és befedjük a másik mézes lappal (aki ügyes, az a másik mézeslapra kenje a maradék krémet és a krémes felével óvatosan borítsa rá a piskótás rétegre). Gyengén összenyomkodjuk. Fóliával letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap bevonjuk csokimázzal. Ha az megkötött, szépen szeletelhető a sütemény.

Máz :
20 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanálnyi vaj
3 evőkanál forró víz
- ezeket kis lángon összemelegítjük és rákenjük a süteményre.



Mosolygós linzerek - Cukros-diós linzervirág - Nutellás linzer

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
fél tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 kisebb citrom reszelt héja
szükség esetén egy kevés tejföl

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk.
Fele-fele mennyiségű sima/teli illetve mintás/lyukas formával kiszaggatjuk. Sütőpapiros tepsire rakjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt (sütő függő) megsütjük.
Ha kihűltek, lekvárral vagy nutellával megkenve összeragasztjuk őket.
Olvasztott csokival is megcsurgathatjuk a felső linzereket.
A diós-cukros változatnál a lyukas virágforma tésztákat sütés előtt tojásfehérjével lekenjük, majd cukorral elkevert, durvára vágott dióba mártjuk.
Én a fenti tésztaadagból mindig dupla mennyiséget készítek.











2018/01/29

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
40 dkg lencse
3 dkg zsír
5 dkg liszt
1 fej vöröshagyma

pirospaprika
ecet
cukor
1-2 babérlevél
mustár
1 dl tejföl

A lencsét többször átmossuk és ízlés szerint sózva, pár babérlevéllel, hideg vízbe feltesszük főni.
Közben a zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk a liszttel, zsemleszínűre pirítjuk, majd meghintjük kevés pirospaprikával. Pár kanál hideg vízzel elkeverjük és felengedjük vele a megfőtt lencsét. Kevés ecettel és egy kis cukorral, esetleg egy kiskanál mustárral  ízesítjük és tejfölt keverünk bele. Főtt, füstölt hússal (csülök, tarja, oldalas) vagy sült kolbásszal/virslivel tálaljuk.





Habroló vagy Sajtos roló

Habroló
Lehet a tésztát kész, bolti fél kg-os leveles tésztából is csinálni,:

kinyújtjuk, 4-be vágjuk és minden részt 6 csíkra vágunk. Így kijön belőle 24 darab.
Ha magunk csináljuk: 

60 dkg liszt, 2 kocka Rama, kb. 1,5 pohár tejföl, pici só, 1 evőkanál cukor, fél tasak sütőpor. Összegyúrni, 3 cipóba osztani és hideg helyen 2 órát pihentetni. Majd jó vékonyra nyújtani, 2 cm-es csíkokra kell vágni, sütőformákra feltekerni, és forró sütőben megsütni.
Krém: 

fél liter tejszín plusz egy csomag habfixáló, 3 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor.
A tejszínt fel kell verni, bele kell keverni a cukrokat. Ha kisült és kihűlt a tészta, akkor habzsákból (nylon zacskóba bele a hab, zacskó csücskét levágni) bele kell tölteni a krémet. 

Porcukorral meglehet szórni.




Sajtos roló I.
28 dkg lisztet, 22 dkg margarint, 1 pohár tejfölt, 1 evőkanál ecetet késsel összedolgozunk. Azért nem kézzel, hogy minél kevesebbet érjünk hozzá, így is elég lágy tésztát kapunk. Betesszük a hűtőbe (jobb ha még este összeállítjuk a tésztát és csak másnap folytatjuk).
Elővesszük a tésztát, jó vékonyra kinyújtjuk (1-2 mm). Kis csíkokat vágunk kb 2x5cm, a fém formákra (a régi, eredeti recept szerint pedig cirokra vagy kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra) rátekerjük,  tojással megkenjük és sütjük. Vigyázat, nagyon hamar megsül!
Krém:
3 dl tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzzünk, elzárjuk alatta a gázt, belekeverünk 3 tojás sárgáját és hagyjuk kihűlni.
Közben 1 Camping sajtot (ma ehelyett bármilyen tömlős sajt jó) 10 dkg vajjal, ízlés szerint sóval, kicsi borssal kikavarunk. A kihült krémmel összekavarjuk és beletöltjük a tészta rudakba.
A két végét, ahol kiér a töltelék, reszelt sajtba mártjuk.

Sajtos roló II.
Hozzávalók
A tésztához:
28 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 dl tejföl,

A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a sütőformákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan, habzsák segítségével (nylon zacskóba bele a töltelék, zacskó csücskét levágni)  esetleg kiskanállal, megtöltjük azokat. A megtöltött rolók krémes végeit reszelt sajtba mártjuk.
Töltelék:
20 dkg margarin
10 dkg liszt
5 dl tej
20 dkg sajt
2 tojás

bors
A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.

(Itt is, mint a habrolónál, lehet a tésztákat kész, bolti fél kg-os leveles tésztából is csinálni,:
kinyújtjuk, 4-be vágjuk és minden részt 6 csíkra vágunk. Így 24 darab lesz.)








10 perces bögrés mézeskalács


Hozzávalók:
2 bögre liszt
1/2 bögre porcukor
7 dkg vaj vagy margarin
1/4 bögre méz
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
m&m's cukorka (helyette jó a big hit vagy a big ben is)

(a bögre 2,5 dl-es)

Elkészítése:
A margarint és a mézet egy picit megolvasztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni, majd az összes hozzávalót egy tálba tesszük és összegyúrjuk.
Amit összekeveredtek a hozzávalók, már nyújthatjuk is. Körülbelül 3 mm vastagságóra nyújtjuk és különböző formákat szúrunk ki belőle.
170 fokon, 8-10 perc alatt készre sütjük. A cukorkákat még sütés előtt nyomkodjuk bele a tésztába.
(Nassolda recept)
A tésztát  mintázhatjuk színes vagy fehér cukormázzal, vagy még szaggatás előtt valamilyen mintát nyomhatunk bele (sodrófával óvatosan rányomhatunk régi kicsi csipke terítőt).







Lekváros-mogyorós piskóta golyók

Hozzávalók:
maradék kakaós piskóta
málnalekvár
pirított mogyoró

kozáksapka piskótájából leeső részeket hagytam megszáradni, majd elmorzsoltam.
Fél maréknyi mogyorót összevagdaltam és szárazon megpirítottam.
A piskótamorzsát összegyúrtam annyi málnalekvárral, hogy jól formázható legyen. Kisebb gombócokat csináltam belőle, amiket megforgattam a frissen pirított mogyoróban.
Nagyon finom csemege lett!



Vasi pecsenye

Hozzávalók:
8 szelet sertéscomb
2 dl tej
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
só, bors, pirospaprika
olaj a sütéshez

A hússzeleteket kiverjük, besózzuk és a fokhagymás, borsos tejbe áztatjuk. Hűtőbe tesszük legalább pár órára, de jobb, ha egy éjszakára. A lisztet pirospaprikával elkeverjük, megforgatjuk benne a hússzeleteket és forró olajban kisütjük. Tört burgonya vagy párolt rizs illik hozzá.
(Egyik első vendégvárós ételem volt 1988-ban, Verő Juli: Hónapok, napok, ételek c. könyvéből - azóta is ezt a recept könyvet használom a legtöbbet)






Kozák sapka

6 tojásból piskótát sütünk (ebből dupla adagot)
6 tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 6 evőkanál lisztet, 4 evőkanál vizet és 6 csapott evőkanál kakaóport. Összekeverjük, majd hozzá forgatjuk a 6 tojásfehérjéből vert kemény habot. Sütőpapiros nagy gáztepsibe öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.A kihűlt piskótát pogácsa szaggatóval kiszúrkáljuk.
Kisebb tepsiben magasabb piskótalap sül, azt lapjára kettévágva használjuk!

Krém:
fél liter tej
5 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
 - ezeket összekeverve felfőzzük, kihűtjük.

25 dkg Ráma margarint kikeverünk 15 dkg (vagy ízlés szerinti mennyiségű) porcukorral és összedolgozzuk a kihűlt krémmel.

A piskóta korongokat a vajas krémmel megkenjük, 2-2-t összeillesztünk, körben is bekenjük és megforgatjuk kókuszreszelékben. A tetejükre csokimázat csurgatunk.

Csokimáz:
10 dkg porcukor
3 dkg kakaó
3 dkg margarin (csak a Ráma jó, a többi kettéválik vízzé és "zsírrá" )
A margarint megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral és a kakaóval.












Mátrai borzas pecsenye (Alpesi tarja)

A mátrai borzaska úgy készül, hogy az előkészített hússzeleteket tócsni masszába mártjuk majd forró olajban kisütjük, utána tejföllel meglocsoljuk és reszelünk rá sajtot.

Hozzávalók 4 fôre:
8 szelet kicsontozott sertés karaj (de lehet comb, tarja vagy akár csirke/pulykamell is)
fél kg burgonya
5-6 evőkanál liszt
2-3 db tojás
só, bors, majoránna és összezúzott fokhagyma
sütéshez étolaj
tetejére tejföl és reszelt sajt

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A tisztított, nyers krumplit lereszeljük, összekeverjük a tojásokkal, liszttel és a fűszerekkel.
A hússzeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a burgonyamasszában (ami tulajdonképpen tócsni) megmártjuk. Egy nagy serpenyőben olajat melegítünk (ne legyen túl forró!) és a bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük benne. Tálaláskor a bundás hússzeleteket megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Petrezselymes rizzsel, párolt zöldkörettel fogyasztjuk.
A húst előre (kb 1 órára) belehet áztatni fokhagymás tejbe, úgy még omlósabb és finomabb lesz.





2018/01/10

Bögrés raffaello

Hozzávalók :
2 tojás, 1 bögre tej, 2 bögre rétesliszt, fél bögre olvasztott vaj, 1 tasak sütőpor, 1 bögre porcukor
A tetejére :
fél bögre porcukor, fél bögre kókuszreszelék, 1 bögre folyékony habtejszín

Elkészítés :
a tojásokat egészben felverjük, simára keverjük az 1 bögre porcukorral, majd az olvasztott vajjal is. Hozzá adjuk a tejet, és a sütőporral elkevert réteslisztet.
Egy 30x25cm-es, sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát, rászitáljuk a fél bögre porcukrot, és rászórjuk a fél bögre kókuszreszeléket is.

Előmelegített sütőben , kb. 180 fokon 15 - 20 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát. A megsült forró sütire locsoljuk rá az 1 bögre tejszínt (ez is elég, de legközelebb kell rá a fél liter!), és hagyjuk kihűlni a sütit! A tészta szépen magába fogja szívni a tejszínt.
Ha kihűlt nagyon vékonyan szórjuk meg porcukorral, és kókuszreszelékkel.

1 bögre = 3 dl recept Anditól






Sonkás-sajtos sült rizs

Hozzávalók 4 főre:

4 bögre főtt rizs
15 dkg apróra vágott sonka
1 pár felkarikázott virsli
25 dkg főtt vegyes zöldség (répa, borsó, kukorica stb)
2-3 db tojás
1 bögre tej
15 dkg krémsajt
2x10 dkg reszelt sajt

bors

Egy nagyobb tálban a rizst összekeverem 10 dkg reszelt sajttal, az apróra vágott sonkával, a felkarikázott virslivel valamint a főtt zöldségekkel és egy sütőtálba elegyengetem.
A tojást felverem, hozzáadom a krémsajtot és a tejet, sóval, borssal ízesítem és egyenletesen rálocsolom a rizses keverékre. A tetejét megszórom 10 dkg reszelt sajttal és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb 30 percig sütöm.
(a rizs, sonka, főtt virsli és zöldség nálam maradék volt)



Lekváros omlós rudacskák

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 1 kis doboz (2 dl) tejföl, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só
töltelék: szilvalekvár
szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
Sütés előtti este a hozzávalókat összegyúrjuk és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldalára vékony csíkban kemény szilvalekvárt teszünk, hajtunk rajta egyet és ezt a rudat levágjuk majd kb 5 cm-es rudacskákra vágjuk. A többi tésztával is így folytatjuk.
A kis rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (nem túl közel, mert kicsit megnőnek). Előmelegített sütőben, 180 fokon rózsaszínűre sütjük, majd még melegen porcukorba forgatjuk.
Ízletes, omlós, réteges. Hókifli helyett Karácsonyra készült, Rózsika (3 éves, igazi kemény, házi) szilvalekvárjával :)
(Császár Eta receptje)

Ugyan ebből a tésztából készíthetünk hókiflit is: akkor a kinyújtott tésztát pohárral kiszaggatjuk, mindegyiket megtöltjük szilvalekvárral. Kiflit formázunk belőle és forró sütőben megsütjük (a tepsit nem kell kikenni!) Még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk a kiflicskéket. Lekvár helyett ízlés szerint tölthetjük gesztenye masszával, mákkal, dióval vagy sütésálló csokilekvárral.




2017/11/21

Zöldség felfújt

Hozzávalók:
1,5 dl tej
6 darab tojás
10 - 10 dkg brokkoli, karfiol, gomba, zöldbab és sajt
pár szem koktélparadicsom
só, bors ( vagy bármilyen zöldfűszer) ízlés szerint

A (feldarabolt) zöldségeket egy kiolajozott sütő formában elrendezem. Leöntöm a sóval, borssal ízesített, tejes-tojásos keverékkel. Megszórom a lereszelt sajttal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb 40 perc alatt megsütöm. Langyosra hűtve, szeletekre vágva kínálom.
Reggelire vagy vacsorára magában, vagy valamilyen mártással, de akár hús mellé köretnek is kiváló, egyszerűen elkészíthető, finom, egészséges étel.


2017/11/15

Csokis-málnás kalácstorta

4 tojásból piskótát sütünk a szokásos módon egy tortaformában.
Közben elkészítjük a krémet:
1 tasak csokoládé ízű pudinghoz adunk 1 evőkanál keserű kakaóport és 5 evőkanál cukrot. Ezt a keveréket felfőzzük fél liter tejben.Kihűtjük, majd jó habosra kavarjuk 15 dkg vajjal vagy margarinnal.
Felszeletelünk egy csíkos fonott kalácsot (ha szikkadtabb, annál jobb).
A kihűlt piskótát ketté vágjuk.
Az egyik részt bőven megkenjük málnalekvárral és kirakjuk vékonyra vágott szikkadt kalács szeletekkel.
Erre rákenjük a csokis pudingkrém felét. A pudingos réteget beborítjuk a maradék kalács szeletekkel.
A piskóta másik részét is jól megkenjük málnalekvárral és a lekváros felével ráborítjuk a második kalács rétegre. A puding maradékával lekenjük a tortánkat, a tetejére reszelt csokoládét szórunk és hűvös helyre tesszük, hogy megpuhuljon.

Tipp: málna helyett bármilyen (pl barack vagy áfonya) lekvárt használhatunk. Szórásnak a fehércsoki reszelék a mutatósabb.

2017/09/06

Kókuszos túrós-meggyes szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg Rama margarin
15 dkg cukor
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
2 tojás sárgája
3 evőkanál kakaópor
csipetnyi só
+ annyi tejföl, hogy könnyű és gyúrható legyen a tészta

Töltelékhez:
1/2 kg túró
25 dkg cukor
15 dkg kókuszreszelék
1 tasak vaníliás cukor
3-4 evőkanál gríz
pici só
2-3 kis pohár tejföl (joghurt is ugyan olyan jó)
4-5 tojásfehérje (2, ami a tésztából marad, többi meg ha van maradék a hűtőben - ha több tojásfehérjét használunk, értelemszerűen tegyünk a töltelékbe kicsivel több kókuszreszeléket és grízt is)
+ magozott meggy

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, az egyik felét egy 30x33 cm-es tepsibe nyújtjuk (eléggé szakad a tészta, de lehet "foltozni").
A töltelékhez a túrót alaposan áttörjük a cukrokkal, összekeverjük a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Az elkészült tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk, majd megszórjuk magozott meggyel (picit belenyomkodhatjuk a túrótöltelékbe), utána a másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
Előmelegített sütőben, gáz 4-5 fokozaton tűpróbáig sütjük. Hűlés után porcukorral megszórva, vagy olvasztott fehércsokival megcsíkozva és tetszőlegesen szeletelve tálaljuk.
Ha több meggyünk van, akkor az alsó tésztára is rakhatunk belőle, arra a túrókrém, rá a meggy többi része, arra a tészta másik fele.





2017/09/05

Puliszka (kukorica kása)


Hozzávalók:
negyed kg kukoricadara, víz, só
Másfél liter vizet ízlés szerinti sóval felforralunk, majd vékony sugárban hozzáöntve belekeverjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik és átfől (amikor már puffog, készen van, borítsuk be, tálalás előtt hagyjuk állni egy keveset).

Fogyaszthatjuk magában is, akkor tálaláskor, mielőtt szétterítjük a tányérban a puliszkát, a tányérokba tegyünk pár kanál forró szalonnazsírt (füstölt szalonnából frissen kisütve).
Fogyaszthatjuk túróval, kevés tejjel vagy tejföllel meglocsolva, tehetünk rá szalonnapörcöt vagy zsírban átsütött kolbász illetve hagymakarikákat, de finom valamilyen lekvárral is.

Pörköltekhez, ragukhoz is kiváló köret. Itt pl. kapros pulykaragu  mellé tálalva:



Ágnes:) szelet

Tészták:
6 tojásból kakaós piskótát sütünk és kétfelé vágjuk.
3 tojásból hagyományos piskótát sütünk.
(nagy gáztepsiben)

Krémek
Az alap:
20 dkg cukrot, 25 dkg Rámát habosra keverünk majd ketté vesszük és a pudingos illetve a kekszes masszához keverjük.
Puncs krém:
2 dl tejből és 1 puncspudingból krémet főzünk még melegen belekeverünk 10 dkg mazsolát.
Kávés krém:
15 dkg darált keksz ízesítve 10 dkg dióval és elkeverve fél liter kávéval (jó a kávé ital is)

Így állítjuk össze:
kakaós piskóta - puncskrém - fehér piskóta - kávés krém - kakaós piskóta.
Tetejére porcukrot hintünk

A piskótákat lehet fordított arányban is (6 tojásos sima, 3 tojásos kakaós) sütni, más színű - ízű lesz a kész sütink, de az is Ágnes:) szelet.

Ági 10 perces túrópitéje

Hozzávalók:
fél kg túró
1 pohár gabonás-gyümölcsös joghurt (220-250 gr)
1 nagy pohár tejföl (320-330 gr)
fél kocka Ráma vagy 1 csomag vaj - megolvasztva
6 tojás
6 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 narancs lereszelt héja
2 dl liszt
2-3 evőkanál búzadara
1 tasak sütőpor

Az összes hozzávalót jó alaposan kikeverem (a túrót először áttöröm) - elég híg massza lesz, de az nem baj. Sütőpapírral bélelt (vagy vajjal kikent, lisztezett), közepes méretű (25x30 cm) tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm.
Melegen/langyosan a legfinomabb ! de kihűlve is nagyon jó.

Egyszerű poharas/bögrés muffin - alap recept

Hozzávalók:
3 pohár liszt
2 pohár cukor
2 tojás
1pohár joghurt vagy tej
1pohár olaj
1 sütőpor
(mérce a joghurtos pohár)

Hozzávalókat kikeverem, a tésztát olajjal kikent, vagy papír kapszlikkal bélelt muffinformába kanalazom
(kb 2/3-ig töltöm) és előmelegített sütőben, közepes lángon kb 20 percig sütöm.

2 bögre liszt
1 tasak sütőpor
1 bögre cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 bögre tej
1 tojás
0,5 bögre olaj

A tojást a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat meg a sütőporral elkevert lisztet. Összedolgozzuk az egészet. Ízlés szerint összeaprított aszalt gyümölcsöket (sárgabarack,áfonya,aszalt szilva,mazsola) is tehetünk bele, illetve ízesíthetjük kevés fahéjjal.
Muffin papírokkal bélelt sütőformába adagolva 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.