"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/12/05

Habos meggyes-mákos

Hozzávalók:
a tésztához:
40-45 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 30 dkg Ráma margarin, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg porcukor

a meggyes-mákos töltelékhez:
egy üveg darabos meggylekvár (vagy ízlés szerint másfajta)
25 dkg mák, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj (ez el is hagyható), 2,5 dl forró tej

a habos réteghez:
3 kis doboz habtejszín (vagy egy 5 és egy 2 dl-es), 4 evőkanál porcukor, 10 dkg mák, 2 tasak habfixáló

A tésztához elmorzsoljuk a margarint a sütőporos liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, a felvert tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, ha nehezebben állna össze, adhatunk hozzá még egy kevés tejfölt, vagy ha ragadna, egy pici lisztet, és letakarva legalább 1 órát pihentetjük a hűtőben.

A töltelékhez a mákot ledaráljuk, összekeverjük a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal.
Ráöntjük a 2,5 dl forró tejet (víz is jó) és félretesszük hűlni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát kb fél cm vastagra kinyújtjuk, majd margarinnal kikent, lisztezett, nagyobb méretű (35x35 cm-es) tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk, majd kb 5 percig elősütjük.
Kivesszük, rákenjük a meggylekvárt, majd erre simítjuk  a máktölteléket és 20 percre visszatesszük a sütőbe, felső rácsra, hogy a tészta alja meg ne égjen. Ha megsült, kivesszük és teljesen kihűtjük.
A hideg  tejszínt a cukrokkal és a fixálóval kemény habbá verjük, végül beleszórjuk a szemes mákot (aki így nem szereti, az le is darálhatja). A teljesen kihűlt süteményre rákenjük a mákos habot és a tetejét villával kicsit megcifrázzuk.
Szeletelés előtt minimum 1 órára hűtőbe tesszük.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése