"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/01/31

Vörösáfonyás csirkekuglóf

Hozzávalók:
2 kg csirke és pulykamell vegyesen
20 dkg kemény sajt
30 dkg szeletelt bacon (lehet 40 dkg is)
10 db tojás
2 közepes lilahagyma (zöldhagymával mutatósabb)
20 dkg aszalt vörösáfonya (lehet több is, más is)
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál grill fűszerkeverék

só, bors
zsír
zsemlemorzsa (nálam most zöldfűszeres)
- a fenti mennyiség a nagyobb kuglóf formába való

A húst kis csíkokra vágom, sózom, borsozom és megszórom a grill fűszerkeverékkel.
A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáadom a lereszelt sajtot, a zúzott fokhagymát az apróra vágott lilahagymát, az aszalt áfonyát és jól összekeverem.
A kuglóf formát jól kizsírozom, zsemlemorzsával bőven megszórom és kibélelem a bacon szeletekkel úgy, hogy azok körben lelógjanak a forma szélén.
A fűszeres hús egyharmadát belerakom körben a formába, meglocsolom a tojásos masszával, majd újból hús, massza, hús és masszával fejezem be, végül ráhajtom a bacon szeletek lilógó szélét és 180 fokon kb másfél óráig sütöm
Kihűlés után kiborítom a formából és felszeletelem.

Tipp: 
a kuglóf formát úgy béleljük ki a bacon szeletekkel, hogy azok mindenütt fedjék egymást, de sülés közben még így is összezsugorodnak és valamennyi lé kifolyhat, ezért  a kuglóf formát állítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy a sülés közben esetlegesen kicsöpögő hús vagy tojáslé arra folyjon. 
Vörösáfonyából és hagymából lehet többet is használni, a sok hús elbirja. Áfonya mellé (vagy helyett) aszalt sárgabarack, meggy stb is nagyon jó.
Recept ötlet Karcsi Főzdéje




Csirkekuglóf és Kólás sült csirkecomb

Csirkekuglóf és Kólás sült csirkecomb




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése